Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Политици източиха 1.5 млн. лв. от общинската каса в Монтана

Златко Живков

Повече от 1 375 000 лева изчезнали от касата на община Монтана. Липсата излязла на бял свят по време на проведената в края на януари последна сесия на местния сенат, когато бил представен отчет за изпълнение на бюджета през 2011 г.

Кметът Златко Живков не успял да отговори на въпроса къде са похарчени парите, отправен от общинския съветник Ирена Димова.

По време на заседанието станало ясно, че от такса смет са събрани почти 3 700 000 лв, а са изразходвани малко повече от 2 300 000 милиона. След като не представил доклад за рестото от събраните данъци, градоначалникът Живков отговорил, че ще обясни къде е разликата в писмен вид. До момента, това не е направено, въпреки заплахата на общински съветници от опозицията, че ще сезират Сметната палата за липсващата сума.

Търсят 1. 4 милиона лева в Монтана

Законът за местните данъци и такси изрично забранява парите от целеви пера, каквото е такса смет, да се изразходват за други дейности, припомниха юристи. Длъжностно лице, което наруши разпоредбата, се наказва с лишаване от свобода за срок до 3 години или с пробация, като му се отнема правото да заема държавна или обществена ръководна длъжност. На практика това означавало, че ако се докаже, че кметът е похарчил парите за непозволени от закона дейности, може да има нови избори в общината.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Политици източиха 1.5 млн. лв. от общинската каса в Монтана

  1. Daniel Отговор

    04.02.2012 в 17:07

    То всеки си прибира по някой лев и това е ясно, но нашия кмет (З. Живков) преди всичко си върши работата. Полага огромни грижи за развитието на спорта в Монтана. Справя се и с асфалтирането на улиците в града (има общини с ужасно занемарено обслужване на улиците). Само да намери някой да направи и 1 кино в града и всичко ще е „ток и жица“, пък нека си взима… Кмет е от доста години знае ‘как стават нещата’, за това, мисля, гражданите (в това число и аз) ни е страх да рискуваме с някой друг, защото може да се окаже по-голям „лапач“ : )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *