Politico: България изпада в политическа криза заради мрачната си „дълбока държава“

България изпада в политическа криза заради мрачната си „дълбока държава“. Под това заглавие авторитетното европейско издание Politico публикува обзорна статия за политическата ситуация у нас.

Най-дълбоката институционална криза в България от 20 години насам се разпали от сюрреалистичен инцидент във вторник, когато политик се опита да забоде националния трикольор на каменист плаж на Черно море, но бе отблъснат от охранители на Държавната служба за сигурност, пише авторът Крисчън Оливър.

До четвъртък този привидно нелеп инцидент стигна до големия въпрос кой реално управлява страната и хвърли сянка върху най-висшите ешелони на властта, а президентът – социалист Румен Радев обвини Главна прокуратура, че е в съюз с мафията. Думите му се потвърдиха след като прокурори заедно с 30 въоръжени охранители противозаконно нахлуха в Президентството и арестуваха двама негови помощници.

В отговор на това брутално погазване на конституцията на страната в късния четвъртък в центъра на София се събраха хиляди протестиращи с аргумента, че скоростно развиващите се събития показват как скрити интереси дърпат конците в съдебната система и са оголили размитите граници между властта, нейните олигарси и сенчестия държавен правоохранителен апарат.

Президентът на България Румен Радев, който е бивш пилот на изтребител, слезе сред тълпата и похвали протестиращите, че са загърбили традиционните партийни разделения, за да се противопоставят на босовете на организираната престъпност, които по думите му, са завладели и управляват страната. Skandalno.net

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

един коментар

  1. ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ЗАСТАВАМЕ ДО НАРОДНИЯ НИ ОБИЧАН ПРЕЗИДЕНТ ДОСТОЙНИЯ БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *