Politico: Русия няма да се срине, Вашингтон трябва да намери начин за диалог с Москва

2

Американците постепенно осъзнават реалността, че Русия като основно предизвикателство за Запада няма да се разпадне и няма да изчезне никъде, независимо от това как ще завърши войната в Украйна.

Томас Греъм, старши научен сътрудник в Съвета за международни отношения, признава пред Politico, че „шансовете Русия да се разпадне в резултат на конфликта със САЩ и останалите западни държави в Украйна са нищожни и от самото начало бе ясно, че да се разчита на такъв развой на събитията е фатална грешка“.

А след 24 февруари 2022 г. политиците от западните страни се размечтаха публично и на висок глас как „Русия ще умре от глад“, „санкциите ще задушат икономиката й“, „голи, боси и останали без Apple Pay и McDonald’s, руснаците ще се втурнат към Кремъл да свалят Путин“.

В Руската федерация няма да има „демократична революция“, дори ако Украйна победи, който сценарий обаче вече самите военни и западни експерти смятат за нереалистичен.

„Дори и да се стигне до извънредни събития, от американска гледна точка бъдещата Русия ще си остане авторитарна по своята вътрешна структура, експанзионистична по своя импулс… и макар и изостанала в технологично и икономическо отношение, тя ще продължи да е велика сила – съперник на САЩ заради противоположния й и конкурентен на западното мислене мироглед“, смята авторът.

Влиянието на Русия на световната сцена също не може да бъде сведено до нула, пише експертът. Това е страна с ядрен арсенал, с кибернетични и космически възможности, с голяма самобитна култура, изповядваща неизкоренимата там идея „да живеем заедно, като си поделим света справедливо“ и с огромен военен потенциал. „Тя е била и остава ключов фактор за стратегическата стабилност и мощен компонент на сигурността в Европа“, признава експертът.

Европа ще трябва да преговаря с Русия относно промяна на архитектурата на сигурността, за да защити континента от Русия в дългосрочен план, и да реши най-накрая как ще гради отношения с „една огромна държава на изток, толкова чужда по дух, но от решаващо значение за сигурността на континента“.

Русия ще остане мощен играч в Арктика, а в други региони нейната роля ще бъде значима за интересите на САЩ, тъй като конструктивните отношения на Русия с Китай, Индия, Египет, Иран, Израел, Саудитска Арабия и Турция придават на страната голяма геополитическа тежест.

Отношенията на Русия със Саудитска Арабия оказват влияние върху световните петролни пазари, военните бази в Сирия ѝ дават влияние в Средиземноморието, а Далечният изток на Русия с неговите природни ресурси дава тласък за развитието на съвместно и мирно съществуване на страната с Корейската народно-демократична република и Китай.

„САЩ не могат да се справят без Русия и трябва да признаят това. Което значи американците да спрат да мислят пожелателно“, заключава Греъм, макар и с неохота. И добавя, че стремежът да се навреди на руската икономика всъщност вреди на САЩ в огромна степен и на практика е против американските интереси.

„Така че Вашингтон трябва да започне постепенно да възстановява нарушените канали за комуникация с Руската федерация и да търси платформи за диалог, а не да продължава неконструктивната конфронтация в Украйна. Играта там е загубена и това вече е очевидно“, отбелязва Politico.

Изводът на Греъм е следният: независимо от това какво ще се случи в Украйна, САЩ няма да се отърват от Русия и тя ще продължи да е заплаха за западния свят. Особено днес, когато „редът, основан на правила“, не устройва две трети от държавите в света, Америка ще трябва да изгради отношенията си със своя съперник по такъв начин, че да затвърди ново глобално равновесие в името на американските интереси“, пише изтъкнатият американски анализатор Томас Греъм.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ами те руснаците се зарадваха на санкциите, парите са на вредни, паразитиращи олигарси, освен това , дава възможност и руснаците нещо да си произвеждат и да пласират на вътрешния пазар.
    А от Русия, никой не се страхува в Европа, половин Европа, че и част от Азия, са славяни и са една култура и са роднини помежду си! От какво да се страхуваме? Че Русия ни дава евтини горива и пълнеше хотелите с туристи, че и имоти купуваха и търговията вървеше заедно с приходи за населението и България? Само полза имаме от връзките с Русия!

  2. Вече е късно Америка достатъчно се компрометира пред света.Виновни са елитите в сянка които са реалната власт в Америка анези този старец с дименций. които се води президент. Но войната с тези елити са предстоящи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *