Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Политически интриги съсипват Капитан Петко Войвода след Освобождението

Днес честваме 136 години от Освобождението на България

За първи път честваме Трети март на 19 февруари 1880 година (З март нов стил) като велик ден, в който окончателно се подписват договорите за свободата на България в Сан Стефано. За съжаление България не е допусната от Великите сили да защити изконното си право на свобода на Берлинския конгрес и усилията на много родолюбци остават напразни. Заседанията се ръководят от канцлера на Германия Ото фон Бисмарк и всички решения са взети единствено от представители на Германия, Австро-Унгария, Англия, Франция, Италия и Русия.

Легендата за Капитан Петко Войвода още живее в сърцата ни

Капитан Петко Войвода

Легендарният капитан Петко Киряков (1844-1900), който остава в историята като Капитан Петко Войвода е един от многото българи, дали кръвта си за свободата на своята родина. За разлика от останалите хайдути обаче въвежда железен ред и дисциплина в своята чета, забранява грабежите и изнасилванията, уважава поравно всички честни и трудолюбиви хора, без да се интересува на коя вяра принадлежат. Смелостта и геройствата му винаги ще служат за пример на поколенията. За съжаление, след Освобождението

Капитан Петко Войвода става жертва на политическите домогвания в Княжество България

Въпреки неоспоримия му принос за свободата и смелостта му, пада в лапите на пладнешки разбойници, назначени на отговорни политически постове в новоосвободената държава. Сам отказал да участва в разграбването, Капитан Петко е хвърлен в затвора и умира в бедност и мъка. Въпреки че самият той раздава и последните си пари на бедните – българи и турци. Признават го в цяла Европа – в Русия получава огромно имение от императора, но се отказва от него и остава у дома. Близък приятел е на Джузепе Гарибалди и му помага при организирането на Критското въстание.

Друга важна личност допринесла за Освобождението на България е Белия генерал

Генерал-майор Михаил Скобелев (1843-1882) е друга вдъхновяваща личност от Руско – турската освободителна война. Под негово командване руските войски превземат Плевен, което е от ключово значение за изхода на войната. Подобно на Капитан Петко, не позволява на войниците си да безчинстват и запазва честта на населението.

Бог да пази България!

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *