Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

„Под игото“ препъна зрелостници, 80 процента не са го чели

Най-българският роман, паднал се на матурите днес, обърка и изненада голяма част от зрелостниците, казаха квестори. Оказало се, че 80 процента от учениците никога не са чели „Под игото“.

Някои били прегледали откъси от романа в интернет, а други се опитали да гледат филма, но им се видял скучен. Те бъркат героите и смятат Чорбаджи Марко за бунтовник, а Бойчо Огнянов за селския Казанова. Най-известен бил Мунчо, но на много не била ясна неговата роля в романа. В някои писмени работи той биел камбаната и призовавал хората за въстание, а в други бил влюбен в Рада. Соколов пък бил посочен като изобретател на черешовото топче. Хаотичните знания по литература не са отсега, коментираха учители.

От близо десет години учениците не четат книги, нямат представа кой герой от кое произведение е и се отдалечават от българската литература. Те не я познават, освен стиховете, защото са лесни за четене. Библиотека ползват децата до 6 клас, а след това се смятат за прекалено големи да се „занимават с глупости“. Ако някой все пак чете, то са нашумели бестселъри, като „Хари Потър“ , или „Властелинът на пръстените“. Писмените работи изобилстват с грешки, правописът е ужасен, а твърденията вътре често са само за „бисери“. След 9-ти клас става трудно и ходенето на училище. Стаите остават полупразни до третия час, защото рожбите не могат да се събудят. Дори да присъстват в час, те слушат музика от телефоните си, или използват времето да се уговорят за някой купон, оплакват се учители. Наказанието изключване от училище вече е отпаднало и тези, които са натрупали камара неизвинени отсъствия, единствено могат да бъдат преместени в друго училище.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

5 кометара за „Под игото“ препъна зрелостници, 80 процента не са го чели

 1. сия Отговор

  21.05.2012 в 17:58

  Е затова тъпите ученици отиват да учат в Бургаският университет.

 2. Към сия Отговор

  21.05.2012 в 18:11

  И ти ли там учиш,Сийче :D

 3. сия казва:
  21.05.2012 в 17:58

  Е затова тъпите ученици отиват да учат в БургаскияТ университет.

  Като ти гледам правописа, тъпите ученици не са в Бургаския университет. Ти знаеш най-добре къде са. И ти си била една от тях :)

 4. Брамбалей Отговор

  21.05.2012 в 19:57

  А защо са тъпи ,не ги ли учат тъпи учители.Матурите се превърнаха в ШОУ.Някакви конспирации,пликове,кодове и др. безумия.Защо ученик който всички години е имал отличен,трябва да ходи на матура за да изкара три.Ще ви отговоря-отличниците трябва да са децата на богопомазаните отрочета на простите политици,чалгаджийки,наркодилъри и всичкия останал боклук на България,който след време да ни управлява.Образование при нас няма и не само Европа го казва но ицял свят.А учителите са едни бедни комплексари които се чудят каква глупост да измислят за да вземат заветните 50 лв.А дали не са Калинки -с купени дипломи ,това е друга бира.

 5. Антоанета Отговор

  21.05.2012 в 21:02

  Защо репортажите отразяват само хора, които сякаш чуват романа за пръв път Темата беше супер и матурата като цяло беше лесна. Хора ЧЕТЕТЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *