Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Пиенето на кафе е полезно за здравето!

Въпреки широко разпространеното мнение, че пиенето на кафе е вредно, оказва се че влиянието на редовната консумация на кафе върху здравето става противоречиво. В действителност много учени са се опитали да изяснят връзката, но винаги резултатите са различни. Стимулиращият ефект на кафето и временното повишаване на кръвното налягане са тези, които повдигат въпроса.
Последните изследвания на група американски учени задълбочават темата с ново проучване. Техните експерименти са проведени върху 229 119 мъже и 173  141 жени на възраст от 50 до 71 години. За 13 години 33 731 мъже и  18 784 жени са починали. Давайки си сметка за възрастта на участниците, учените констатирали, че  при тези, които са пили повече кафе смъртността е увелична. Да, но голям брой от пушачите пият кафе, така изследователите откриват нова връзка.

При мъжете : по-малко от една чаша кафе на ден намалява смъртността с 1 %. Една чаша- намалява смъртността с 6%, 2 чаши- с 10 % , 4 до 5 чаши- с 12 %, 6 и повече чаши – с 10%.
При жените , консумацията на по-малко от 1 чаша увеличава смъртността с 1 %.  Една чаша- намалява смъртността с 5 %, 2-3 чаши намаляват с 13 %, 4-5 чаши – с 16 %, а 6 и повече намаляват смъртността с 15 %.

Това намаляване касае сърдечносъдовите заболявания, мозъчните инциденти, дихателните и инфекциозни заболявания. Обратно на това, консумацията на кафе не намалява риска от рак. Изледователите изтъкват, че в това обширно изследване са наблюдавали обратна връзка между консумацията на кафе и смъртността, пропорционало на дозата и като се имат предвид други фактори като например пушенето. Те добавят, че не може да се каже със сигурност дали кафето е добро за здравето и може би има нещо, свързано с консумацията, което оказва влияние на резултатите, които получават.  За Франк Хю, изследовател от Харвард, резултатите не са изненадващи и отговарят на получените от неговия екип, публикувани през 2008. Кафето е полезно за здравето, особено, ако не се пуши!

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *