Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Петолъчка менте в соцмузея – рубинената я няма

muzeiГорещи спорове между историци предизвика изложената петолъчка в музея на социализма. Учените не могат да се разберат дали изложения експонат е оригиналът от стъкло или свалената на 10- ти ноември рубинена петолъчка.

На откриването на постоянната експозиция със соц. произведения на изкуството, Вежди Рашидов призна, че изложената е от стъкло, а не рубинената. Министърът на културата дори изрази съмнения дали някога изобщо е съществувала петолъчката от скъпоценни камъни. Според него,

Ето тук стоя над 20 години първата петолъчка

Ето тук стоя над 20 години първата петолъчка

 такава никога не е била слагана на Партийния дом, а властта нарочно разпространила такъв слух като част от комунистическата пропаганда.

Въпреки това, истината за рубинената петолъчка и настоящото й местонахождение продължава живо да интересува родните историци. Не всички са на мнението на Вежди Рашидов, че изобщо не е съществувала.  Какво се е случило обаче след демонтирането й на 10- ти, може само да се гадае. Според някои рубинената петолъчка е била натрошена и участниците в свалянето й са си поделили плячката. Битуват и мнения, че е попаднала в ръцете на отбрани соц.величия, които са я разпродали под формата на бижута. Според трети, няма никаква интрига около съдбата на комунистическия символ – просто е бил захвърлен в някой склад или мазе. Същото се случва и с изложената в момента в музея петолъчка. След като я заменят с рубинения й еквивалент, я захвърлят до  Централна баня, където събираше прах досега.

Алтернативно виждане на млади творци за представянето на социализма. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *