Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Петър Петров – българинът изобретил първия ръчен дигитален часовник – биография – 1 част

Петър Петров

Роденият на 21 октомври 1919 г. в село Брестовица  Петър Димитров Петров е обявен за най-продуктивния изобретател през втората половина на 20 век, но е отритнат от родината си, както често се случва с големите ни умове и таланти.

Ако беше жив, неотдавна бай Петър щеше да навърши 92 години, но смъртта го застига на 27 февруари 2003 година в Хънствил, Алабама, САЩ, където издъхва спокойно в къщата си. След изобретенията му са първият дигитален ръчен часовник, първата компютъризирана система за  измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити и много други методи…

Петър Петров израства в семейството на свещеник и не е учудващо, че се записва като доброволец наемник във френския чуждестранен легион през 1939 година. Легионът е създаден по идея на кралските съветници, които преценили, че вместо да жертват французи, могат да използват чужденци за рисковани военни операции. Неприятностите на Петров не закъсняват и той е заловен от германските войски през Втората световна война, защитавайки системата от укрепления по границата между Германия и Франция, известна като „линията Мажино“.

първият дигитален ръчен часовник…

Изпратен е в немски военнопленнически лагер в Полша, от където се измъква през 1941 година. Връща се в България и за заслуги е повишен в офицер от родната армия. Участвал е като почетна охрана и при погребението на турския президент Кемал Ататюрк.

През 1944 г. напуска родината и заминава за Германия, за да следва инженерство в Мюнхенския университет. Въпреки тежките изпити Петров не пренебрегва и своята страст – корабната архитектура, като е участвал в дизайна и строежа на над 60 лодки през 1957г. Съдбата явно е държала да го срещне с германката Хелен Филипс, с която го свързва 52-годишен брак и трима синове, които безспорно наследяват неговия изобретателски и научен потенциал.

2 част от „Петър Петров – българинът изобретил първия ръчен дигитален часовник – биография“ ВИЖ ТУК:


ВИЖ ВИДЕО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *