Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Петър Младенов затварял нощните барове след оставката – с видео

Петър Младенов - първият български президент

Петър Младенов – първият български президент

Петър Младенов, бивш външен министър и пръв български президент, престанал да крие зависимостта си от алкохола след падането си от власт през август 1990 г. Дотогава той спазвал известно благоприличие и гледал да не надига чашката където му падне, за да не дразни електората.
След като подал оставката си като държавен глава заради скандала с репликата му: „По-добре танковете да дойдат!“, Младенов решил, че може да си позволява всякакви волности. Започнал да посещава всякакви барове и понякога се забавлявал с увеселителни напитки чак до сутринта. Случвало се дори да си тръгва последен от заведенията.
petur_mladenov9„Идваха често Петър Младенов и Боби Бец (прочутия соц. милионер – б.а.) и обичаха да си попийват. За да им пеем цяла вечер си плащаха добре. Изкарвали сме много пари. Самите те искаха да слушат песните, които забраняваха. Седяха до 6 сутринта“, спомня си певицата Мери, която в онзи период се е подвизавала във вариететни програми в „Шератон„, „Ню Отани“ и парк-хотел „Москва“. Други, работили във въпросните заведения, пък разкриват, че експрезидентът Петър Младенов обичал да вдига наздравици най-

Добри Джуров и Петър Младенов - заговортиците, които смъкнаха Живков от властта

Добри Джуров и Петър Младенов – заговортиците, които смъкнаха Живков от властта

вече на руски романси. Поръчвал си и стари белогвардейски песни като „Мурка“ и „Не падайте духом поручик Голицин“, което било доста странно предвид дългия му престой в ръководството на БКП и комунистическата ни държава. Ще припомним, че по времето на соца, белогвардейците се смятаха за врагове на руския народ.
Вероятно Петър Младенов е научил въпросните песни докато е следвал Международни икономически отношения в Москва. Пак тогава може би се е разпалила и страстта му към спиртните напитки. В руската столица някогашният ни дипломат № 1 се образовал до 1963-та г.
„Петър Младенов пиеше при най- малкия повод, а понякога дори и без повод. Най-страшно ставаше, когато имаше официални посещения на съветски другари. Тогава чашите се наливаха до свършване на наличния алкохол“, разказва син на бивше комунистическо величие, чието име премълчаваме по негова молба.
Тодор Живков знаел за порока на своя външен министър. В свои докладни записки, членове на Политбюро редовно осведомявали Тато, че Младенов редовно ходел пиян на работа. Понякога се напивал и в кабинета си, като не било задължително някой да му прави компания по чашка. Черпел си се и сам.
Въпреки прякора си Пешо Мастиката дългогодишния дипломат № 1 предпочитал уискито. Когато след историческия десетоноемврийски пленум сваленият от власт Тодор Живков и останалите партийни величия се събрали за да пийнат по нещо на Петър Младеновпрощаване, всички си поръчали вино, коняк и луканка. Само новоизбраният ген-сек Петър Младенов наблегнал на шотландската ракия, свидетелстват присъствали на сбирката.
Заради злоупотребите си с алкохола Петър Младенов си докарал здравословни проблеми. Пострадало сърцето му и се наложило да му правят сърдечна операция. Доктори поставили в гърдите на Мастиката цели три байпаса. И това обаче не го спряло и той продължил да се наслаждава на чашката.
„Да пиеше, но не мога да кажа за количествата алкохол, защото не ги е поглъщал пред мен. Често се налагаше когато беше пиян да му оказваме помощ – да му даваме лекарства, за да се посъвземе. Това ставаше, когато бяхме в чужбина и Петър Младенов придружаваше Тодор Живков. Помощта, която му оказвахме зад граница, я пазехме в тайна от Първия. Иначе щеше да има конфликтни ситуации – трябваше да обясняваме на външния министър защо сме го издали. Все пак предполагам, че Тодор Живков си имаше информация за слабостите на Петър Младенов, получена по свои канали, разказва майор Ани Младенова – легендарната медицинска сестра на Тодор Живков. По думите й, Тато не гледал с добро око на Петър Младенов. Смятал го за лековат човек и гледал важните дипломатически въпроси да си ги решава сам.

Петър Младенов се изказва неласкаво за Тодор Живков! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *