Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Петър Гудев бил най-крадливият премиер

Изборите от пролетта на 1908 година довеждат на власт правителството на демократа Александър Малинов. Една от първите задачи на новите управляващи по стар български обичай е да се заемат с разкриването на злоупотребите на предшествениците си. Отново по стар български обичай злоупотребите на предишните управляващи не са никак малки и голяма част от тях стават обществено достояние в следващите години.

Петър Гудев

Петър Гудев

За да покажат волята си за борба с лошите практики, новите управляващи от Демократическата партия чрез съдебната власт, която бързо се е пренастроила в тяхна полза, започват мащабно разследване на трите правителства на Народно-либералната партия, управлявали страната от 1903 до 1908 година. Това са кабинетите на стамболовистите Рачо Петров, Димитър Петков, който е убит по време на мандата си, и Петър Гудев, който е загубил изборите като премиер.

Рачо Петров

Рачо Петров

В продължение на няколко години пресата Народното събрание и разследващите органи се занимават със злоупотребите на бившата власт, но крайният резултат от упражнението както винаги е много по-незначителен от заканите и патетичните речи, които го съпровождат.

Най-широко обсъждан е случаят с последния премиер на стамболовистите Петър Гудев, който освен министър-председател е дългогодишен депутат и вътрешен министър. След щателна проверка на имотното му състояние, направена от анкетна комисия в Народното събрание, се оказва, че в рамките на едногодишното си пребиваване на премиерския пост Гудев е забогатял с около 500 лева, които за времето си се сравняват на няколко милиона сегашни лева. С 28 000 лева от тези пари той си е построил просторна къща в центъра на Coфия, която въпреки скандалите и съдебните процеси остава негова собственост.

Начинът, по който Гудев става богат е впечатляващо откровен. Освен премиер той е и вътрешен министър. От втората позиция има право да използва различни държавни фондове, които са безотчетни, а функцията на много от тях е покрита в мъгла. Още от първите следосвобожденски години се е превърнало в традиция парите от тези фондове да се използват за лични нужди на управляващите. По време на разследването срещу Гудев се оказва, че той е изтеглил средствата от няколко такива фонда. Единият е предназначен за организиране на полицията за обществената безопасност. С част от парите плаща на майсторите, които строят къщата му. Други 125 000 лева, които изтегля с аргумента „държавни нужди“, внася веднага в БНБ в своя частна текуща лихвена сметка. До края на управлението му тези пари набъбват до 293 102 лева. С голяма част от парите Гудев купува държавни ценни книжа на свое име, от които печели от лихви. След като пада от власт, веднага прехвърля ценните книжа на името на зет си Христо Вавов. След това оперира с тях, като не само ползва подписа на зет си, но и дори си позволява да го фалшифицира.

Димитър Петков

Димитър Петков

Плед следствието бившият премиер съвсем спокойно заявява: „От тези пари съм употребявал суми и за свои частни нужди. Други обяснения не мога да дам“. Спокойствието му е продиктувано от факта, че редица негови предшественици са правили същото безнаказано и използването на средствата от фондовете за лични нужди се е превърнало в истинска традиция и нещо съвсем нормално.

Разследването се проточва близо 6 години като в него участват над 600 свидетели. Обвинението гласи, че като премиер и вътрешен министър Петър Гудев е нанесъл вреда на държавата, като е харчил обществени средства за лична полза, присвоявал е противозаконно различни суми от безотчетния фонд за 1906 и 1907 година, от кредита на полицията и от фонда за поддържане на македонските бежанци.

В началото на 1914 г. дългоочакваното дело срещу бившия премиер започва. След възражения, отводи на адвокати и процедурни хватки то завършва… без произнасяне на присъда. Прекратено е поради неизброяване едно по едно на всички обвинения от страна на прокуратурата.

Малко след това Народното събрание взима решение, че предложението за подемане на съдебно преследване и за свикването на Държавен съд срещу Гудев предстаявлява противоконституционно дело, поради което бива прекратено углавното преследване. Същото се случва и с разследваните министри от кабинетите на Димитър Петков, Рачо Петров и Петър Гудев.

Стова цялото съдебно производство се унищожава.

По време на ожесточените дебати в емоционална реч депутатът Никола Кръстанов заявява: „Бъдете независими и гласувайте за хвърлянето на този процес в архивата на забвението!“.

Така през август 1914 г. Петър Гудев се оказва напълно реабилитиран и оправдан. След като излиза чист от сложната ситуация, бившият министър-председател се оттегля от политиката и до края на живота си се отдава на публицистична дейност.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *