Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Пет наши ВУЗ-а се превърнали в печатници за дипломи

Три от тях били извън София, твърди ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев. Скандалът с фалшивите дипломи избухна в Турция, където бяха хванати няколко „вишисти“, които нищо не разбираха от професията си. Комшиите така се ядосаха, че наредиха на всеки свой студент, завършил български университет, да минава през допълнителни изпити, за да докаже знанията си.

 След завършилите имало и лекари, което се видя на турските здравни власти кощунство. Според проф. Митев наши посреднически фирми набирали студенти от съседни държави. Вземали им парите и им осигурявали всичко – квартира, удобен транспорт и дори ходели да им вадят уверения от деканата, че за завършили семестъра. Някои студенти изобщо не се вясвали ни на лекции, ни на изпити. А накрая взимали дипломи. Най-много докарани от фирмите младежи имало от Гърция, Турция и Македония, понеже при нас образованието било по-евтино. Бизнесът с дипломи процъфтявал, докато в Турция лъснаха измамите.

Ректорът на Медицинския университет на посочи с пръст кои са продажните ВУЗ-ове, само уточни, че три от тях не са в столицата. Доста лесно е да се отрие кои са, защото това са нови частни университети, които явно не се се интересуват толкова да дадат знания на студентите си, колкото да им вземат парите. Професорът предлага да се забрани на фирми да получават какъвто и да е документ вместо студента. Да се забрани и на академичните среди да го издават. Това е удар по българското висше образование и заради печалбари страдаме ние, категоричен е той. Въпреки прочувственото му слово, България вече е известна в ЕС като печатница на дипломи и към нашите специалисти се подхожда с все по-голямо недоверие. Калинките във властта нанесоха достатъчен удар върху имиджа на държавата, а сега се оказа, че изнасяме и Калинки в странство.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *