Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Пейо Яворов имал незаконен син – с видео

Пейо Яворов

Пейо Яворов

За връзките на Яворов с Мина Тодорова и Лора Каравелова са иизписани тонове мастило. Големият поет обаче е имал и други любови и именно към тях се фокусираме в настоящия разказ.
Българката Весела Монева – Олзомер, омъжена в Женева за швейцарски художник била тайната тръпка на Пейо Яворов. Госпожата дори родила син на лирика. Или ппоне така реди пикантна клюка, циркулираща от години в литературните среди. Смята се, че истината за незаконния наследник е потулена от роднините на Яворов. Те не искали да се петни името му след смъртта му.
Според мълвата синът на Пейо бил припознат от съпруга на Весела Олзомер и носел българското име Божан.
Едва на преклонната 72-годишна възраст, когато овдовяла, дамата се престрашила да се изповяда публично и разкрила любовната си афера с автора на „Арменци“, „Калиопа“ и „Две хубави очи„.
Най-сериозното доказателство за това, че Весела е родила от Яворов, е личната й кореспонденция с поета. В едно от писмата си г-жа Олзомер драснала: „Аз някога ще ти покажа твоя син“! Посланието е от 1911 г.
Яворовата племенница Ганка Найденова Стоилова винаги е крила ревниво документите около тази скандална любовна история. Впоследствие обаче архивите станали достояние и на други хора.
Литературния критик Михаил Неделчев изследвал из основи живота и делото на Яворов и се убедил, че лирикът наистина има потомство. Според бившият СДС депутат пиесата на Яворов „Когато гръм удари…“ е автобиографична и в нея авторът е загатнал

Пейо Яворов и последната му муза - съпругата му Лора Каравелова

Пейо Яворов и последната му муза – съпругата му Лора Каравелова

най-голямата си тайна.
Весела и Яворов се срещат за сефте през 1903 г. Запознал ги техен общ приятел в заведение, в което Пейо често се хранел. Първото впечатление на дамата от поета било, че е висок, слаб и стеснителен.
След края на обяда Яворов поканил девойката и познатия си в своя апартамент. Другият мъж бързо осъзнал, че е излишен и се изнесъл. Усамотението на Пейо и Весела обаче не продължило дълго. Скоро в жилището пристигнали двама македонски революционери, които трябвало да проведат спешен разговор с домакина.
След този ден срещите на Яворов с новата му позната зачестили. Госпожица Монева ходела в покоите на твореца, но не му се отдавала. Той и не й налитал – само й четял откъси от книги. „Много обичах да го слушам, гласъът му беше топъл“, споделила в края на живота си Весела.
Една вечер мъжките хормони все пак взели връх. Яворов сграбчил гостенката си и взел да я целява. Тя започнала да се дърпа, уплашена от онова, което можело да последва. Страхувала се, защото била девствена.
Като видял, че не му се усмихва късметът, Пейо се укротил и я оставил. Тя си тръгнала и после дълго не стъпила в апартамента му. След време обаче двамата се засекли в градския парк и подновили контактите си. Новите им срещи вече не били само за сладки приказки, а и за плътски удоволствия.
Трудно е да се каже кога точно е забременяла Весела – дали преди сватбата си с чужденеца или при едно от завръщанията си в България. По-вероятно е да е било второто. Съществуват индикации, че Яворов се е опитвал да задържи любовницата си при себе си, но тя му отговорила с категоричност: „Трябва да се върна при съпруга си в Швейцария, имам дълг към него!“.
За интимните подвизи на Пейо Яворов се носят и други легенди. Във всеки град, в който живял, той оставил по някоя жена с разбито сърце. В Пловдив също успял да създаде дете. Този му незаконен син бил от омъжена съседка. Яворов сам си признал това пред Михаил Арнаудов, когато бил на 34 г.
През 1897 г. поетът бил на работа в Сливен. Там залюбил племенницата на своята хазяйка. 17-годишната девойка била руса, със сини очи и голям бюст. Леля й нямала нищо против флирта на родственицата с поета и дори насърчавала младежите да се оженят. До сватба обаче така и не се стигнало, тъй като Пейа заминал за Стралджа.
Без любовна история не минал и престоя на поета в Поморие. В крайморското градче той бил на квартира при злобна старица с чудно хубава дъщеря. Един ден посегнал на щерката, но майка й ги хванала и вдигнала страхотен скандал. И още на следващата сутрин Пейо трябвало да си изнесе багажа.

На младини Дора Габе минава за видна софийска красавица

На младини Дора Габе минава за видна софийска красавица

В списъкът с интимни приятелки на Яворов е и Дора Габе. С еврейката той се запознал през 1905 г. в Народната библиотека в София, където бил започнал работа на щат. В началото Габе не го харесвала. „Сух, чер, с коса над веждите, очите му нямаха израз, защото го боляха. Само гласът му беше хубав“, написала години по-късно поетесата в мемоарите си.
Въпреки че външно не й допадал, Дора се впуснала във флирт с Яворов. Че връзка е имало, става ясно от писмо, пратено от Пейо до Габе няколко месеца след запознанството им. „Моите чувства не трябва да ви задължават. Онуй, което ще е угодно и приятно вам, ще е угодно и приятно и за мене – даже и ако ми кажете да се обеся“, написал славният лирик.
Уви, любовта му към еврейката не просъществувала дълго. Тя пренасочила страстта си към Боян Пенев, а Яворов – към Мина Тодорова.

Виж повече за любовта на Яворов и Мина Тодорова! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Пейо Яворов имал незаконен син – с видео

  1. ula Отговор

    08.04.2017 в 18:09

    Пълни глупости! Как не ви е срам да пишете подобни измислици?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *