Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Паша Христова загинала с неродена рожба

Паша Христова

Мистерията Паша Христова има разнопосочни измерения. Всичко при нея е загадъчно – например невероятният й творчески въздух, изкачил я на върха в българската музика. Певицата живее само 25 години, но музикалните изследователи твърдят, че е постигнала особена зрялост.

Паша Христова се жени за свой колега от фабриката за мотокари, където започва за работа като чертожничка. Междувременно завършва Студия за естрадни изпълнители и започва първите си концертни изяви. Истинският възход настъпва, когато диригентът на Ансамбъла на Строителни войски Томи Димчев отива да я търси на работното й място в предприятието. Препоръчва му я големият музикант Иван Стайков, неин преподавател в Студията, който, за да постигне най-съвършеното звукоизвличане, съветва бъдещата звезда за смени зъбната си конструкция.

Водещият оркестър „София“ назначава Паша за своя солистка към края на 60-те години. Нейни колеги там са Борис Годжунов, Мария Нейкова, Маргарита Радинска, Мими Иванова, Христо Кидиков ….. Ансамбълът им е най-търсеният за абитуриенските балове и увеселителните програми, както и за концертни турнета. Междувременно бракът на Паша, от който се ражда синът й Милен, проскърцва. Певицата се затваря в себе си, макар да има всичко останало извън любовта. Скоро открива и нея. Но не онази любов, с която просто се запълва времето, а тази, която кара човек да разцъфтява отвътре.

Паша Христова

Паша Христова разгръща уникалния си потенциал на певица и артистка. Ангажиран основно с репертоара на Лили Иванова, Тончо Русев пропуска да напише песен за Паша – нещо, за което съжалява до днес, признава той в книгата „Една българска роза“. Маестроро все пак се е свързал с Паша и имал уговорка тя да представи бъдеща негова песен на предстоящия „Златен Орфей“.

В самолета Паша се качва с нотите на нова песен, отново от Димитър Вълчев, който я закарва с москвича си до летището. Тя разменя седалката си тази на Мария Нейкова, която успява да се спаси. За никого не е тайна връзката на Паша с Фучо. И двамата не са разведени. И двамата страдат от ужаса, че трябва да се терзаят заради това, което ги прави истински щастливи – че душите им са заедно. Тя естествено сяда до него в пътническия салон. Минути по-късно нито Паша, нито Фучо успяват да се спасят от пламъците, обхванали самолета Ил- 18.

Народният певец Данаил Спасов, изследовател на творчеството на певицата, години наред плаща на жена да почиства гроба й. На няколко пъти той намирал на него оставени детски играчки. Веднъж попитал близка на Паша . Отговорът бил смразяващ – за детето, което очаквала.

ВИЖ ВИДЕО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *