Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Пържолата виновна за глобалното затопляне!

Оказва се, че за да спрем затоплянето на климата трябва да намалим … яденето на месо най-малко наполовина! Това е скорошно проучване, направено в Харвард за вредата на месото върху здравето и предизвика много въпроси. Отвъд този аспект, много учени и обикновени консуматори алармираха за екологичното влияние на консумацията на месо.

В действителност, както обяснява д-р Дийн Орниш, на отглеждането на селскостопанските животни се дължи 37 % от емисиите на метан- газ, който е 23 пъти по-токсичен за озоновия слой от въглеродния диоксид, и 67 % от азотния оксид, който затопля планетата 296 пъти по-силно от въглеродния диоксид. Следователно, за да опазим планетата е важно да намалим тези емисии.

За азотният оксид проблемът е огромен: главният източник на това съединение е ферметацията на тор , съдържаща азот, от бактериите в почвата, които отделят азотен оксид в атмосферата. От друга страна, азотът е незаменим в земеделието, необходим за растежа на културите, които изхранват селскостопанските животни.

Екип от учени са изследвали няколко стратегии , които да се приложат във връзка с климатичните промени и  намаляването на емисиите на парникови газове. Те констатират, че за да се намали емисията на азотен оксид в атмосферата трябва да се подобрят земеделските практики и да се намали консумацията на месо наполовина. Тези данни се базират на прогнозите на ООН за изхранване на населението на Земята, което през 2050 година ще наброява 8.9 милиарда. Д-р Дейвидсън, провел изследването споделя: „Ако ми бяхте казали преди 30 години, че пушенето в баровете ще бъде забранено, щях да се засмея, и все пак това се случи. По същия начин полезно за здравето е, ако повечето американци и европейци спрат да консумират големи порции месо. Но това зависи и от неговата цена. Някои икономисти смятат, че цената на месото ще се увеличи, принуждавайки хората да консумират по-малко, но това остава спекулация”. Но ако към този проблем прибавим и рибата замърсена с тежки метали и застрашена от свръхулов, е резонно да се помисли с какво биха могли да се хранят децата ни.

В битка за запазване на природата. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *