Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Първи сме по най- ранно раждане в Европа – с видео

babyБългарските жени са най-младите родилки на Стария континент. Със средна възраст около 25-26 години за първа рожба, българките изпреварват всички европейки. Рекордът обаче се дължи най-вече на ромките- стават майки преди пълнолетие.

В другите европейски страни жените обикновено раждат за първи път между 27-30- годишна възраст. Новите приоритети  на нежния пол са образование и развитие в професията, а създаването на семейство и поколение идва след това. Еманципираната жена предпочите първо да се докаже като личност, а после като майка. maikaКонтрацептивите също допринасят за вдигането на възрастовата граница за първа рожба. Днес е по-лесно от всякога да прекъснеш нежелана бременност.

В България нещата не стоят точно по този начин. Професиите „майка” и „домакиня” придобиват все по-голяма популярност. Хиляди млади жени, предимно от по-малките населени места, предпочитат да гледат деца и къща, отколкото да работят. В по- големите градове, където стандартът на живот е по-висок, жените първо се стремят да съберат средства, преди да се решат да раждат.

Първенството ни в класацията идва от ромската общност. Някъде на границата между детството и зрелостта, те вече имат поне две деца. Обичайната възраст за първо дете е 14-16. Има и случаи обаче, когато става и много по-рано. Контрацепцията за повечето е нещо непознато. Има и чисто физиологичен фактор- по-ранното им съзряване.

Въпреки че българките стават майки по-рано, отколкото другите жените на континента, все още сме с отрицателен прираст. България е една от най- застаряващите нации. Може първото дете да се появява по-рано, но до второ по-рядко се стига, поради липса на средства.

11-годишната Кортеза стана най-младата майка в България. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *