Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Партиите трупат мръсни пачки по време на криза

partiiСамо за година, трите най- големи групи в парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС, са увеличили два пъти приходите с партийната каса. Най- богатата формация е ГЕРБ, която е отчела 20 млн. лева доходи през първата година от управлението си.

Партията на Бойко Борисов се захранва основно от държавната субсидия, която зависи от броя на депутатите. В ГЕРБ влизат 1,6 млн. лева месечно от хазната. За сметка на това, управляващите са загубили огромна част от членски внос. Партията декларира, че приходите й по тази линия са 200

Схема на приходите на партиите в парламента

Схема на приходите на партиите

 хил., което е с близо 1 млн.по- малко от предходната година. ГЕРБ-ерите не могат да се похвалят и с големи дарители. Отчитат едва 11 хил.лева за година помощ от щедри симпатизанти.

При БСП ситуацията е по- различна. Спадът на приходите от членски внос е незначителен. „Червените” пълнят партийната каса най- вече от дарения – близо 300 хил.лева по официални данни. Пловдивският олигарх Георги Гергов е пуснал 5000 в червената касичка, което го прави в един от най- големите дарители. Арестуваният при акция „Медузите” варненски общинар Борислав Гуцанов пък се е бръкнал с 4000 лева. Припомняме, че беше задържан за злоупотреби с общински средства. Евродепутатката Илияна Йотова и Георги Кадиев също са

Гергов е сред най- големите дарители на БСП

Гергов е сред най- големите дарители на БСП

отделили по няколко хиляди за любимата си партия.

Даренията за БСП привлякоха вниманието на Сметната палата с опити за заобикаляне на закона. Има лица, които по 10 пъти са внасяли скромни суми, като накрая общия резултат е 4000- 5000 лева. Има съмнения, че сред „червените” дарители има юридически лица, които са внасяли суми от наеми, което е забранено от закона.

СДС са събрали от дарения 180 хил. лева, а партньорите им от ДСБ – около 8000 лева.

ДПС завършват годината с приходи на обща стойност над 8 млн.лева. Постъпленията от членски внос са мижави, а от дарения – изобщо няма. „Атака” също нямат дарители.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *