Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Пак ни залъгват с половинчати мерки за цената на тока

Бойко13Днешното предложение на премиера 50% от кадрите на ДКЕВР да са от граждански организации не е достатъчно. Пак прозира оставената вратичка – пълната прозрачност да бъде заменена с представителна форма на контрол.

Така се запазва възможността за манипулации чрез подкупване на малък брой хора. Напротив – първото нещо, което трябва да направи ДКЕВР е да публикува пълно и точно описание на начина на формиране на единичните цени за всеки ред от фактурата, която ЕРП издават на клиента. Възможности за намаляване на цената вероятно се крият във всеки един ред на фактурата. Косвено доказателство за това е бясната скорост, с която премиерът успя да предложи 8% намаление на цената на тока. Нека ги разгледаме поотделно, като направим предложение за необходимите съответни мерки:

– Снабдяване с ел. енергия: възможността за намаление цената на активната енергия се крие в промяна на предлагания микс от производители в посока на обществения интерес. Може да се въведе правилото мощностите с най-ниска производствена цена да влизат по ред на цената отдолу нагоре в микса на потреблението приоритетно за задоволяване потребностите на населението. Да се преразгледа, дебатира и промени законодателството по този въпрос.електричество

– Разпределение на ел. енергията: да се защитят публично пред обществото предложените от всяко ЕРП и от НЕК и приети от ДКЕВР цени като се разкрие и разясни подробно от юристи и електроспециалисти как, с какви мотиви и на какво основание са определени действащите единични цени за достъп до електропреносната и разпределителната мрежа, за пренос през електропреносната мрежа високо напрежение и особено през разпределителната мрежа ниско напрежение – между 4 и 5 ст. на квтч, която изглежда изключително съмнителна, по мнение на специалисти. Да се разгледа въпросът за изключване от клиентската сметката на невъзстановяемите разходи като неоснователни. Да се преразгледа, да се подложи на обществен дебат и да се промени законодателството по тези въпроси в посока на защита на обществения интерес. Необходимо е законово да се задължат субектите по производство, снабдяване, разпределение и контрол на ел. енергията при всяка промяна да изпълняват гореописаните действия по публична защита, която да бъде подлагана на обществен дебат преди окончателното вземане на решение.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Така, чрез публикуване пред цялата нация на основни елементи от дейността на субектите в енергийната ни система, наред с другите мерки, ще се пресекат опитите за злоупотреби, каквито несъмнено съществуват в момента и които са основна причина за непосилните цени на електрическата енергия.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *