Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Паисиевата история спасена в гащите на ДС-агента Венцислав Агайн!

paisii25 години след кражбата „История славянобългарска” от Света гора излязоха имената на „похитителите”. Венцислав Агайн и Иван Генев от ДС.

От свои източници през 85 г. родното контраразузнаване разбира, че паисиевата история ще бъде „отвлечена” от манастира „Св. Зограф”. Държавна сигурност решава да открадне светинята. Тайното начинание е насрочено за декември месец, с. г. от шпионите Венцислав Агаин и Иван Генев. Дегизирани като дипломати, те съумяват да откраднат оригинала на Паисиевата история” и да го заменят с копие. Двойката ченгета пресичат браздата с Гърция, криейки Историята в гащите на Агайн. В България книгата е подложена на безброй химически и филологични изследвания, които безспорно доказват нейната оригиналност. Но страната ни не може да я експонира в музей, така че тя да се види от широката публика. Не може да се похвали с pais-1притежанието си и пред света, защото това би предизвикало световен скандал и намесата на ЮНЕСКО. Така „Историята” потъва в секретния сейф на Държавна сигурност. През октомври 96 г. Вестниците пишат за анонимно лице, което дарява ръкописа на Паисий на Националния исторически музей. Следващата година държавния ни глава Петър Стоянов взима безумното решение да хариже „История славянобългарска” на Гърция. И игуменът на манастира „Свети Зограф” Дядо Амбросий получава ценната книга от шефа на Историческия музей проф. Божидар Димитров.

До ден днешен книгата на Паисий се съхранява в Атон. Консенсусна политика ли е било поведението на Стоянов или е извършил едно от най-големите национални предателства в българската история. Историята ще оцени. Skandalno.net


Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *