Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Откривателят на мощите на Йоан Кръстител: Кражбата е извършена от вътрешен човек

Проф. Попконстантинов отваря мощехранилницата от остров Св. Иван

Проф. Казимир Попконстантинов, археологът, който намери мощите на остров Свети Иван, твърди, че кражбата е извършена от вътрешен човек. Частицата  от реликвата беше задигната от църквата „Свети Димитър“ в Сливен. Крадецът разчупил печата на мощехранилницата и необезпокоявано извадил една от костиците на Йоан Предтеча.

Появиха се доста версии за кражбата. Най – сензационната обаче беше на проф. Божидар Димитров. Шефът на НИМ заяви, че македонски агенти са извършили светотатството, за да сравнят своето ДНК с това на Йоан Кръстител, който е братовчед на Исус Христос. По този начин искали да докажат, че произхождат от неговия род. Димитров твърди,че информацията му била дадена от негов колега македонски историк.

Прокуратурата отказа да повдигне обвинение срещу неизвестен извъшител, тъй като мощите нямат парична стойност, нито пък били застраховани. Според проф. Попконстантинов, религиозните реликви не могат да се оценят. Те имат духовна стойност. А нужда от застраховка нямат, тъй като страхът от Бог би трябвало да е по – силен от всичко. Археологът напомня, че има хиляди истории, още от Средновековието, за хора, сполетени от голямо нещастие, след като са посегнали на мощи на светии.

Проф. Попконстантинов откри мощехранилницата с кости на Йоан Предтеча през 2010 г. Находката веднага се превърна в сензация за християнския свят. Въпреки че има още няколко държави, които претендират, че пазят мощите на светеца, само българското откритие е придружено с надпис и бележка от човека, който ги скрил. ДНК анализ, поръчан от „Нешънъл Джиографик“ в Оксфордския университет пък доказа, че костите принадлежат на човек, който е живял между 30 и 60 години след Исус Христос.

ВВС отразиха подобаващо сензационното разкритие на проф. Попконстантинов. ВИЖ ВИДЕОТО:

 

 

 

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *