Откритие! В кухнята по-опасно, отколкото на улицата

0

Екип от английски учени с изследвали емисиите на вредните газове и прашните частици на големи улични кръстовища и в кухните на различни домакини. Оказало се, че в една кухня има повече вредни емисии, отколкото на улицата. Най-малко те са в кухня, където фурната е електрическа.

Повече са в кухня, чиято фурна се затопля с дърва и най-много при газовите фурни. Нивата на вредните вещества достигат много високи стойности, ако се готви на затворени прозорци, а при сегашната изолация на домовете, те понякога са херметически затворени. Освен газта и частиците прах, които замърсяват въздуха, голяма роля имат и миризмите. Пърженето на филийки за закуска, или приготвянето на палачинки, изпускали не само миризми, но и различни газове.

Най-опасно било пърженето на риба и картофи на затворена врата, но дори и да е отворена, домакинята поглъщала сериозни количества отрови. Печенето на филийки в тостер също водело до задимяване и обгазяване. Използването на малки скари за бързи сандвичи или грил давали своя принос към общата замърсеност. Големи количества миризми и химия пък изпускали препаратите за миене на кухня. За съдовете един вид, за почистване на плочките и плотовете друг вид, за пода трети. Микрочастици от препаратите оставали навсякъде и излъчвали различни елементи и газове.

 Една готвачка в кухня е изложена на десет пъти по-голям риск да поеме вредни вещества, отколкото регулировчик на кръстовище. Затова учените съветват да се готви на широко отворен прозорец, а съдовете да се мият с обикновен сапун.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *