Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

От БЛС искат информатори в болниците

Цялата система на контрол в болниците е сбъркана и затова не могат да се определят системните лекарски грешки, причините за тях и носят ли докторите отговорност, заяви пред Емил Кошлуков проф. Милан Миланов, бивш шеф на етичната комисия в БЛС.

Когато нямаме информация вътре в здравните заведения, когато нямаме представа какво се случва, един фатален край може да не е грешка на последния медик, поел случая, а поредица от грешки, които пък не са само медицински. Той даде за пример – идеален сервиз за поддръжка на коли, но ползващите го непрекъснато се движат по разбити пътища. А накрая за повредата те сочат за виновни майсторите.

 Проф. Миланов настоя и за независими лекарски експертни комисии в големите болници, които да следят работата на лекарите. Гарван гаврану око не вади, апострофираха го гостите, които бяха точно жертва на лекарски грешки. Жена от Русе беше претърпяла тежки операции въз основа на проявена небрежност по време на раждане, а Радослав Благоев бе изгубил детето си, заради неадекватно лечение и последваща подмяна на документи как е протекло лечението му. От името на всички пациенти той поиска да бъде въведена електронна карта на болния. В нея да се отбелязва състоянието му, интервенциите и приетите лекарства. Така ще стане ясно кой лекар е сбъркал по веригата и няма как да се крият и преправят документи. Той обяви обаче, че лекарското съсловие яростно се съпротивлява срещу въвеждането на такива карти, защото те пряко ще уличават виновниците за много нелепи свърти и трагични случаи.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *