Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

От аспирин се ослепява

Употребата на аспирин удвоява риска от болести на очите

Аспиринът води до слепота

Аспиринът води до слепота

Проучване на лекарски екип от Австралия доказа по категоричен начин, че редовният прием на аспирин спомага за развитието на болести, предизвикващи пълно ослепяване. Учените обясниха, че огромен процент от хората, които го употребяват развиват дегенерация на макулата, което заболяване предизвиква замъгляване на зрението и в крайна сметка пълна слепота.

Професор Пол Мичъл

Професор Пол Мичъл

По време на проучването са изследвани влиянията от приема на аспирин върху 2 400 души, във възраст над 49 години, а само във Великобритания са засегнати повече от 500 000 души. Началникът на клиниката за изследване на зрението професор Пол Мичъл обобщава, че почти 10 процента от приемалите редовно аспирин, са развили заболяването след около петнадесет години. При тези, които не са го употребявали са регистрирани около три пъти по – малко проблеми.

Към момента обаче все още няма неоспорими доказателства, че употребата на аспирин е основният причинител на макулна дегенерация. По мнението на професора няма причина да се спира аспирина от производство и продажба, въпреки получените по време на изследването резултати. Той допълва, че ежедневният прием на малки дози дори е доста полезен за предпазване от инфаркт и намаляване риска от сърдечно – съдови заболявания. Други изследвания пък показват, че аспиринът понякога предотвратява и рак.

Засега лекарите приемат, че макулната дегенерация е един от опасните странични ефекти на аспирина. Изследванията по въпроса продължават, защото мнозина специалисти са на мнение, че това лекарство не помага при сърдечни заболявания и е отживелица.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *