Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

От 1000 до 10 хил лв. струва калайджийска циганка на пазара за булки

8[1]Двайсетина белосани и начервени мургавелки кършат снаги под звуците на мощен турбо кючек. Надпреварват се коя от коя е по-хубава. Качили са се на платформата на камион, така че всеки от близо хилядата зяпачи да оцени хубостта им. Възторжени крясъци и мирис на кебапчета. „Леле, пребиха ме“, изпищява отнякъде жена. Трима мъже са я съборили в калта и безмилостно я ритат. Писъците й обаче бързо заглъхват на фона на всеобщата дандания. Никой не обръща внимание. Наздравиците се вдигат една след друга, а шишетата се подават от ръка на ръка. Празник е! И днес, като всяка последна събота от месеца, циганите – калайджии са се сбрали на Пазар за булки.

Мястото е площада пред пловдивската гара „Филипово“.

На калайджийската сгледа идват всякакви кандидат-булки- от млади девствени момичета до омъжени жени с деца, чийто мъже са ги зарязали. Дрехите им са досущ като кичозна опаковка на скъпа стока. Разноцветни поли и елеци, обшити със сърма и мъниста, копринени ризи, обилно количество червило и белило по бузите. Търговете и наддаването започват по обяд. Сформират се седянки от по няколко момчета и момичета. Те се оглеждат с игриви погледи, пощипват се и се смеят под зоркия поглед на родителите. Но за пари още не се говори.

Цената се определя от старите по-късно, щом младите се харесат. Нашите жени се продават, такъв ни е обичая, разказва 22-годишния Асен Колев от Белозем. Цената за една калайджийска булка започва от 1000 лв., но може да стигне и 10 хилядарки. Най-скъпо се харчат белосаните циганки. Колкото по-бяла, толкоз по-добре. Ако пък момичето е „първа ръка“ цената се вдига допълнително. Гледат се още джинсът, от какво семейство е и дали е хубавица, допълва Асен. И той се оглежда за нова булка. Миналата година се оженил. Но избраницата бързо му омръзнала и днес се надява да си напазарува нова изгора.

Изведнъж гръмва музика. Около момче и момиче се събира тълпа. Дядото на жениха му залепва двайсетачка на джоба. Годеж е станал! Булката е на не повече от 12 г. Музикантите подхващат кючек и двете годежарски семейства раздрусват телеса. Към тях се присъединяват и други, предимно възрастни жени. Надпреварват се да пъхат пари в пазвата на младоженеца, а той покорно им целува ръка. Сделката е добра. Булката е спазарена за 6 хил. лв. Сумата е сравнително висока, защото момичето е девствено, разяснява ми 50-годишния Кольо Палев от Асеновград. Честни калайджийки напоследък трудно се намират. Лошото е, че жененето при нас стана като смяната на носна кърпа. Вземат се младите, после младоженецът се пропие и почне да бие жена си. Тя си вдигне багажа и обратно при родителите. Ако иска нова женитба, идва на пазара. И нещата се повтарят. С всеки следващ брак обаче цената на жената пада. Имало е дори случаи когато роднините на булката са броели пари, младоженецът да я вземе. Днес само една от 100 кандидат булки е девствена. Дапреди 10-ина години не беше така, добавя Кольо.

Калайджийските бракове на практика са незаконни. Младоженците не се разписват в гражданското. За да ги признаят като семейство е достатъчно да изявят желание пред старейшините на общността. Все по-често сватбите и продажбите на булки са символични заради липсата на пари. Пари, които така или иначе се въртят в калайджийската общност- от семейство в семейство и от род в род.

Още обаче се случва пазарлъците за калайджийска булка да прераснат в масово кръвопролитие. Търговци в района на гара „Филипово“ припомнят случай от миналата година. Тогава две цигански фамилии буквално се изклали. В центъра на спора била 11-годишната кандидат-булка Малинка. Момата била доведена на пазара и почти веднага се намерил жених. Но двете фамилии не могли да се договорят за зестрата и откупа на невестата. Преговорите продължили в съседната кръчма. Пазарлъкът обаче пак не потръгнал, а разпрата прераснала в масово меле. Блеснали ножове и мачете. За секунди белите покривки на заведението се опръскани с кръв. Осем души били тежко ранени, а фаталната Малинка била настанена в болница със счупен череп.

Не са редки и случаите, когато за да избегне плащането, младоженецът опитва да открадне булката. Затова но традиция на подобни тържища кандидат-невестата е придружавана от целия род. Носят се ками, вериги и дори пищови.

Пазарът за калайджийски булки край гара „Филипово“ е втория по големина в България. Превъзхожда го само този в Стара Загора. По статистика, калайджийската общност там е най- голяма.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за От 1000 до 10 хил лв. струва калайджийска циганка на пазара за булки

  1. gigi Отговор

    15.08.2016 в 16:26

    daite i na men edna

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *