Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Орязаха парите на НСА и още 4 университета

Министърът на образованието Сергей Игнатов

В новия бюджет за 2012г. са отпуснати повече средства за стипендии на студентите, но пък за сметка на това са орязани парите за капиталовите им разходи, обяви лично министъра на образованието Сергей Игнатов. Той с охота констатира, че парите за студентите идната година ще са в размер 6 милиона лева, като това е с 1 милион повече сравнение с миналогодишния бюджет.  Дано студентите да усетят това увеличение и то да бъде правомерно разпределено към всички вузове. 11 милиона от министерството на образованието ще се разпределят между висшите училища от средата на идната година . Разпределението на бюджета към вузовете ще стане на базата на рейтинговата система за оценяване на университетите, която беше въведена.

Техническият университет в София също попада в топ 5-цата с орязан бюджет

Пет  университета обаче ще бъдат със значително орязан бюджет идната година. Университетите ще изпаднат в немилост поради намалени финансови средства, които ще потекат към тях. 5-те университета с резните пари са  Техническият университет в столицата,  Техническият университет в града на сатирата и хумора – Габрово,  Химико – технологичния и металургичен университет в София, НСА и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

Това се случва понеже в тези 5 университета е намалял приемът т.е не са били попълнени всички обявени бройки в по горе споменатите вузове, а от министерството много бързо са съзнали този факт и са побързали да се възползват от намалението, без да се интересуват дали орязаните бюджетно университети ще съумеят да се справят през 2012г.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *