Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Оръжейникът на Гоце ще разглобява взривове до 2016 г.

Смъртоносната фирма „Беретатрейдинг“, чийто склад за взривове край Петолъчката гръмна през юни 2012 г. и уби трима души, рани 18 и нанесе щети за 62 млн. лева, тихомълком е получила лиценз отново да разглобява и унищожава боеприпаси. Ценният документ е валиден чак до 2016 г.

Десислав Делев е първа цигулка в оръжейния бизнес

Десислав Делев е първа цигулка в оръжейния бизнес

Лицензът е даден буквално 2-3 дена преди да падне правителството на ГЕРБ през февруари м.г., научихме от приближени. Благодарение на това великодушие и въпреки смъртоносния взрив, оръжейният бос Десислав Делев остава в този супер печеливш бизнес. Как стават тези чудеса? С дебели връзки и тлъсти рушвети, а при Десислав Делев има и нещо повече – той е оръжейникът на Георги Първанов. Президентът, който е известен ловец, е голям ценител на карабините.

Взривът край с. Лозенец уби трима

Взривът край с. Лозенец уби трима

Най-доброто ловно оръжие в България се внася от фирми на Десислав Делев. Милионерът с огромните габарити е официален вносител на марките „Бенели“, „Блейзер“, „Фабарм“, „Берета“ и „Меркел“, които карат сърцето на всеки ловец да бие ускорено. Самият Десислав Делев се хвали пред медиите, че Първанов ползва шедьоврите на „Берета трейдинг“. Нещо повече, на един от рождените дни на президента вносителят му подарява ловна карабина „Меркел“, чиято цена започва от 8000 лева.

Първанов едва ли е единственият ексклузивен клиент на „Берета трейденг“. Фактът, че въпреки смъртоносния взрив, фирмата му не е излязла нито за миг от голямата игра, може само да подскаже чии ръце галят скъпото й оръжие.

Разбира се, Десислав Делев е направил известно усилие да замете следите си. Само няколко месеца след като базата е пометена от експлозията, той се оттегля от неудобната фирма. Прехвърля „Берета трейденг“ на тъща си – немската пенсионерка Хенриете Берта Алис Стефани Божилов. Сега тази дама, която гони 80-те, ще се разпорежда с унищожаването на боеприпаси?! Десислав Делев пък е станал представител на офшорката „Балеон“ ЕАД, регистрирана в далечен Белиз.

Злополучната база „Стралджа-Мараш“ е закупена през 2009 г. от фирма „Делев и Делев“, а „Берета трейдинг“ подписва с Военното министерство договорите за унищожаване на боеприпаси. Според подписаните договори те е трябвало за бъдат ликвидирани чрез взривяване. Хората в съседното, с базата село Лозенец обаче така и не са чули нито един взрив до трагичния инцидент. Предполага се, че в нарушение на договора, фирмата на Делев е разглобявала, а не е унищожавала, опасните боеприпаси. Целта явно е била да се извлекат взривни вещества, редки и скъпи метали и след това да се продадат. Веднагаслед трагедията плъзна и зловещата версия, че взривът е бил умишлен и целял прикриванена оръжейна афера. Доказателства за тези тежки обвинения обаче липсват.

Десислав Делев навлиза в престижния оръжеен бизнес, като отваря малко магазинче за ловни такъми и въдици в една от пресечките на бул. „Витоша“. След това търговията се разраства и Делев започва да продава изгодно муниции на Военното министерство, снабдява българските мисии в Афганистан с очила за нощно виждане и т.н., все сделки за милиони левове.

След година и половина разследване делото за взривената база вече се гледа в Ямбол при закрити врати, за да не се разгласи държавна тайна. Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев са двамата подсъдими.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *