Олиото пет лева, вместо обещаните до три

0

Търговци и производители явно не чуха добре указанията на министър Найденов и започнаха да правят каквото си искат. Министърът рече, че олиото ще достигне до три лева за литър в средата на септември, когато започне производството от новата реколта.

Още в средата на август обаче то мина три лева за литър. В момента по-популярните марки са около 3,50 – 3,70 и само на тази, които са специална продукция на веригата се върти около три. Тя съответно не е качествена, но кой ти гледа. Производители пък обявиха, че не им излизат калкулациите и когато започне производството от новия слънчоглед тогава може би бутилка олио ще е около 4-5 лева. Каквото и да приказва министърът, тази година реколтата била много слаба от сушата, горивата поскъпнали, всичко поскъпнало и няма как да се продава евтино, обясниха те. Народът хукна да се запасява и презапасява, особено сега в сезона на туршиите, лютениците и зимнината, без която трудно ще се изкара зимата.

Презапасяването доведе до ново поскъпване, защото веригите пък тръгнаха по логиката за търсенето и предлагането и увеличиха цените. И всичко това преди първите тонове нов слънчоглед да са влезли във фабриките. Млекари предупреждават, че същото ще се случи с млечните произведения. На места вече кашкавалът се продава за 20 лева килограм, а качественото сирене мина 10. Все още тук там се намира евтино сирене, но то пък не съдържа мляко. Стоките, които щяха да наблюдават големите вериги и да ги държат на ниски цени, са там, но малцина посягат към тях. Свинското месо за готвене е наполовина сланина и има странен цвят. Прясното мляко не се знае съдържа ли изобщо мляко, същото е и с киселото. Най-неочаквано се вдигна и цената на рибата. Тя може да се намери прясна за 10-18 лева килограма и замразена средно за десетина, но не я ясна годината на замразяването, което може да е станало и реди петилетка.

ВИЖ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/5NUQnxm_Qkk

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *