Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Огромни плъхове нападат България, разкъсват живи хора и животни!

Кокошки с отхапани глави наплашиха цяло село, властите очакват природно чудо да избие злите гризачи

плъх мутант

Плъхове мутанти плъзнаха из цялата страна, оплакаха се шокирани очевидци на огромните гризачи. Хората са уплашени не само от големите им размери, но и от нарасналата им популация, която е предизвикана от изключително топлата зима тази година.

Най-шокиращата информация се появи от Великотърновска област, където жители разказват за екземпляри с невиждани размери и способности. Наплашена домакиня от с. Самоводене изпищя пред медиите, че намерила две от своите кокошки с

отхапани глави и изкормени вътрешности

Първоначално помислила, че птиците са атакувани от пор или белка, но заложените капани не хванали нищо. Опитала да утрепе нападателя и с отрова, но и това не помогнало. Накрая заложила класически капан за мишки и на сутринта намерила плъх с размерите на огромен котарак.

„Има гризачи, които могат да извършат такова нападение, но не мисля, че сивият плъх е способен. Те достигат тегло от 600-700 грама, но няма данни да са кръвопийци. Те са способни да нападнат човек само при самоотбрана. Това е заложено в природата инстинктът за самосъх ранение ги води. Мога да дам и конкретен пример: в печатница плъх попада в крачола на работник и започва да драска и да хапе. В повечето случаи плъховете са склонни да бягат“, добави Илиева.

Съвсем скоро обаче е имало случай на моста над река Перловска в центъра на София, в който едър екземпляр се е засилил към майка с детска количка. Животното не изглеждало уплашено за разлика от жената, която изпаднала в шок, че може да нападне детето й.

„През последните 10 години има рязко увеличена популация на сивия плъх у нас. Специално за София растежът си има своето разумно обяснение. Множеството ремонтни дейности, изграждането на метрото и строителството на пътни артерии промениха местообитанията на плъховете и те се преместиха на места, където хората не са ги виждали. Допълнителен дразнител е фактът, че хората вече виждат плъхове и през светлата част на денонощието, въпреки че те са активни повече през нощта“, коментира Цезарина Илиева, главен инспектор в отдел „Паразитология“ към Регионална здравна инспекция – София.

Популацията на плъхове може да расте много бързо, тъй като бременността им трае едва месец и създават голямо поколение. Половата им зрялост пък настъпва едва на 3-месечна възраст. Миграцията в търсене на храна е в периметъра от 500 м до 1 км, като рядко ходи по-надалеч. Големите количества храна в контейнерите са сред основните причини броят на плъховете да расте и да ги наблюдаваме през светлата част на денонощието.

„По отношение на това, дали ще имаме проблем с популацията на тези видове напролет, смятам, че ние сме зависими от шегите на природата. Ако времето се задържи студено, както е в момента, до март-април голяма част от гризачите ще загинат“, обясни главният експерт от отдел „Паразитология“. По думите й популацията на младите екземпляри при минусови температури и при липса на храна сама се регулира. През пролетта, когато е активният сезон за размножаване на гризачите, популацията им би трябвало да се регулира с изтребване.

Илиева обясни, че регионалната здравна инспекция и Столичната община два пъти годишно – пролет и есен, обработват срещу гризачи рискови места. Тя обаче акцентира, че частната собственост е отговорност на гражданите и те трябва да вземат мерки срещу гризачите. Хората трябва да замрежват мазетата си и да запушват всички дупки в домовете си, от които могат да се появят плъхове. В противен случай можем да бъдем неприятно изненадани, като завъдим гризачи в дома си, и след това ще е много трудно прочистването от нежеланите гости.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за Огромни плъхове нападат България, разкъсват живи хора и животни!

 1. nsp Отговор

  05.03.2014 в 13:01

  Този капан за мишки с размера на котки ли е бил ?

 2. бай Рашо Отговор

  05.03.2014 в 17:27

  Повече цигани,повече плъхове-закономерност.Много се множат,съгласен съм.Чакаме природното бедствие.

 3. Попов Отговор

  07.03.2014 в 14:19

  То добре че не сте ги изкарали колкото тигри тея плъхове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *