Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Обирите чрез банкови карти скочили три пъти, участвали и касиери

През последните две години у нас случаите с източване на банкови карти са нараснали повече от три пъти. Вече блокирането на картата в банкомата бил стар метод и не се използвал. Така наречената „ливанска примка“ била заменена от далеч по-модерни похвати.

В някои банкомати се слагали камери, които следят кода, в други фалшиви клавиатури върху нормалните, които „преписвали“ данните, а най-модерни са скимиращите устройства, които извличат цялата информация от картата, докато теглите пари. После с фалшива карта, но с въведени ваши данни измамниците измъквали от друг банкомат всичките ви спестявания.

 Най-лесно било открадването на пин кода с камерка или огледалце, или двойна клавиатура. Точно от такива кражби са пропищели над половината от измамените. Закриването с ръка на клавиатурата при набиране на кода и теглене на пари вече не вършело кой знае каква работа, защото пинът се запомнял автоматично „отдолу“. Още по-нова революционна технология измислили мошеници.

Обикновено кражбите ставали при търсене на работа. Фирмата, намерила работата, искала да й се преведе сума, но с нова карта , издадена в определена банка. След това щастливият бъдещ работник сам препращал парите по електронен път на фирмата, но точно електронният път се хаквал и сумите отивали в Украйна или Беларус и там изчезвали.

 Този начин е най-труден за откриване, защото в него участва и самият измамен, признаха от полицията. Той е неволен съучастник на крадците. Все по-често се копирали данни при плащане с картата на бензиностанции, в магазини и други търговски обекти. Там пък в схемата влизал и касиерът. И докато проверява картата, докато кара клиентът да се подпише, докато чака бележката, той има време да прекара дебитната карта през специално устройство и за секунди да свали цялата информация от нея. Много измамени вече се заканват, че ще се върнат към стария начин за съхранение на пари – в буркани и под дюшеци. Единствено спокойни са безработните, които нямат грижи как да си опазят парите.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Обирите чрез банкови карти скочили три пъти, участвали и касиери

  1. gerinceto555 Отговор

    21.08.2012 в 14:11

    Ако по тъпите новини не си запълваха времето с това да показват как се правят обирите нямаше да има такъв бум.. ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *