Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

NYT: В България и ЕС олигарсите точат милиарди от земеделие

Брюксел си затваря очите пред тази груба корупция, защото ако тръгне да я бори, това ще значи „смяна на модела“

Как олигарси източват милиони от европейските фондове в земеделието разкрива разследване на Ню Йорк Таймс.

Всяка година ЕС, в който членуват 28 държави, изплаща 65 млрд. долара субсидии за земеделие с цел да подкрепи фермерите и да съхрани селските общности. Но в Централна и Източна Европа огромната част от отпуснатите средства потъват в джобовете на малка група местни олигарси . Премиерът на Чехия, Андрей Бабич например получи субсидия от 40 млн. долара и това е само за миналата година. Милиарди от тези пари потъват в мафиотски сделки със земя в България, Словакия и Унгария.

Програмата за земеделие е система, която играе много важна роля във функционирането на ЕС и е предназначена за дребните и средни селски стопани, на Изток се източва от мафиотски групировки. Според NYT това е така, защото правителствата в Централна и Източна Европа, някои ръководени от анти-демократи, имат голяма роля в разпределението на субсидиите, финансирани от данъкоплатците в цяла Европа, а и цялата система на разпределението на тези средства е обвита в тайнственост.

Разследването на „Ню Йорк Таймс”, проведено в 9 европейски страни през 2019 г., разкрива, че системата за субсидии е умишлено непрозрачна, грубо подкопава екологичните цели на Европейския съюз и е напълно деформирана от корупция и своеволия.

Брюксел позволява тази груба корупция, тъй като действията срещу нея биха означавали промяна на модела, който помага да се държи общността цяла. Европейските лидери не са съгласни с много неща, но всички разчитат на щедрите земеделски субсидии, както и на широка дискретност при харченето им. Съпротивата срещу тази система за овладяване на злоупотребите в по-новите държави-членки би нарушило политическите и икономически блага на целия европейски континент.

Програмата за подкрепа на земеделските производители е най-голямото перо в бюджета на Европейския съюз. То представлява 40% от общите разходи. Това е една от най-големите програми за субсидиране и в света.

Ето защо, със законопроекта за земеделските плащания, подготвян тази година, акцентът в Брюксел не е върху премахването на корупцията или затягането на контрола. Напротив, с този нов закон законодателите се стремят да дадат на националните лидери още по-големи правомощия как да харчат пари. Припомняме, че новия закон се въвежда именно заради възраженията на вътрешните одитори в отделните страни членки.

NYT посочва конкретни примери на злоупотреби със земеделските фондове в Унгария, Чехия и България и изследва връзката на земеделските олигарси с управляващите.

В България субсидиите са основен източник на благосъстояние за земеделски елит от около 100 свързани помежду си лица. Изследване на БАН установи, че всяка година 75 % от европейските селскостопански субсидии в страната попадат в ръцета на 100 свързани лица. Тази пролет властите извършиха разследвания в цялата страна, които разкриха корупционни връзки между държавни служители и бизнесмени, занимаващи се със земеделие. NYT посочва акцията срещу Миню Стайков, който е обвинен за измами със субсидии по програмата „Млад фермер”. Както и скорошния арест на 6-има директори от Държавен фонд „Земеделие“.

В Словакия пък разкриват връзки между журналистическите разследвания срещу земеделските олигарси и убийството на разследващия журналист Ян Куцияк. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *