Новият живот на “Наглите”

0

  4 години след като бе разбита от полицията, бандата за отвличания „Наглите“ продължава да е страховит спомен за повечето богати българи. Някои от жертвите им са с разбит завинаги живот, други опитват да се отърсят от стреса и зловещите кошмари, които навярно ще ги преследват доживот.

Бандата за отвличания „Наглите"
Бандата за отвличания „Наглите“

Едно е сигурно – бруталните здрави момчета, реализирали 12 отвличания с цел откуп, никога повече няма да бъдат приятели. Съдбата на всеки един от тях е различна. Някои ще лежат дълго в затвора, а други са на свобода и се мъчат да започнат на чисто. От ортаци в един престъпен бизнес, мутрите от „Наглите“ са се превърнали във врагове и днес всеки е за себе си в джунглата България…

Най-изявеният член на „Наглите“ и неформален лидер – Прокопи Прокопиев – Културиста, преди седмица бе пребит в Софийския централен затвор от двама братя бабаити, по-известни като Ягуарите. Той заедно с Ивайло Евтимов – Йожи и Даниел Димитров – Релето излежават 18-годишни присъди за общо 12 отвличания и един опит за похищение. Бандата на „Наглите“ бе осъдена на първа инстанция преа април 2012 г., но всички обжалват и в момента делото върви в Софийския апелативен съд.

Валентин Янев така и не получи обвинения за смъртта на Сапата и Кунгфуто
Валентин Янев така и не получи обвинения за смъртта на Сапата и Кунгфуто

Любомир Димитров – Гребеца, който първоначално сътрудничеше на разследващите, но впоследствие се отказа от показанията си, получи 15-годишна присъда. Половината от групата обаче бе оправдана и вече е на свобода. Това доста е изнервило тези, които остават зад решетките. Очакват се на следващите заседания интересни обрати в показанията на вече осъдените престъпници.

Двама от освободените – братята Радослав и Митко Лебешковски, получиха условни присъди – съответно 1 с 3 години изпитателен срок и 2 с 4 години изпитателен срок за притежание на 50 патрона и два газови пистолета, преработени незаконно в бойни. По-големият брат – Митко (46 г.), вече развива успешен бизнес от заложни къщи в столицата, а отскоро открил и антиквариат в софийския квартал „Младост“. В малкото си магазинче той продава всякакви вещи – икони, сувенири от цял свят, лампи, гоблени и дори еленови рога. Успешният му бизнес никак не е изненада, тъй като преди повече от 10 години той е държал едно от най-успешните заведения в столичния квартал „Дървеница“.

„Беше един фургон, викахме му Трафопоста. Събирахме се почти всяка вечер да пием по бира след работа“, спомнят си хора от квартала и допълват, че Митко правел най-вкусните кебапчета и кюфтета. Славел се като предприемчив човек и дори се заловил да пържи мекици заради намиращите се в близост училища, „Фургонът му вървеше доста добре, но навесът за мекици беше построен незаконно и така го накараха от общината да го събори“, разкриват местните.

По-малкият брат Радо (41 г.) рядко се явявал в заведението, тъй като работата като охранител в известно столично заведение не му позволявала. „Мисля, че беше гард в „Какао“ на „Плиска“, но не съм много сигурен“, доверяват познати на Лебешковски.

Габриела се омъжи за Прокопи Културиста, докато той бе в следствения арест на столичния булевард „Г. М. Димитров"
Габриела се омъжи за Прокопи Културиста, докато той бе в следствения арест на столичния булевард „Г. М. Димитров“

Следкато затворили фургона, братята рядко се вясвали в „Дървеница“. „Знам, че после почнаха със заложните къщи“, разказва млад мъж от квартала и допълва, че и към днешна дата му е трудно да повярва, че Лебешковски са отвличали хора. Малко известен факт е, че Радослав и Митко имат още един брат – Валери. Тримата живеят в съседни кооперации в столичния квартал „Дружба“. Според фирмените регистри Валери не развива бизнес, но пък фирмата на Радослав – „Мултитранс 008″ е запорирана, тъй като има задължения към кредитни институции и банки за над 1 милион лева. Отделно от това се разследва и от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Според информацията в регистрите, фирмата се е занимавала с хамалски услуги.

Останалите оправдани бяха Павел Петков – Павката и Цветозар Славчев – Църо, тъй като за тях прокуратурата не успя да представи почти никакви доказателства. След като бе освободен, Църо се е отдал на хобито си – да лети с парапланер. Според мълвата известно време „бръмчал“ на кредитни карти, но след като станало особено напечено, се отказал.

Един от членовете на бандата пък не доживя края на процеса. Кирил Кирилов – Шкафа бе разстрелян пред дома си. На 24 март 2012 г., дни преди края на процеса, той бе убит пред блок 353 в столичния квартал „Младост“, докато се прибирал у дома. Първоначално службите твърдяха, че Шкафа е жертва на килъри-аматьори, но пред „Всеки ден“ източници от службите разкриха, че това е било театро. „Убийците са искали екзекуцията да изглежда нескопосана, защото тези момчета знаят много неща и могат един ден да проговорят, за да отърват кожата. Имаме информация, че Кирилов е имал намерение да свидетелства и да огласи кой е истинският кукловод на „Наглите“, категорични бяха спецченгета.Те опровергаха информацията, че Киро Шкафа е разстрелян от сочения за лидер на „Килърите 3″ – Валентин Янев – Вальо Бореца.

Един от „Наглите" - Димитър Лебешковски, който се измъкна с условна присъда, позира гордо пред антиквариата си в „Младост"
Един от „Наглите“ – Димитър Лебешковски, който се измъкна с условна присъда, позира гордо пред антиквариата си в „Младост“

Последният със сигурност е бил част от бандата на „Наглите“, но разследващите така и не успяха да намерят доказателства срещу него.

Бореца е бил на доста по-високо ниво от Прокопи Културиста и Йожи“, обясниха те и го описаха като изключително безскрупулен и жесток човек, затворен в себе си. „Той ликвидира Иван Пайнавелов – Салата и Юлиан Лефтеров – Кунгфуто. Стои и зад разстрела на най-великия крадец – Йордан Цонков – Джиджи. Причината не са пари, а фактът, че тези тримата са осигурявали крадените коли за похищенията и можеха да кажат много неща“, обясняват още бивши антимафиоти, работили по „Наглите“.

И макар според разследващите бандата на „Наглите“ да е прибрала над 5,94 млн. лв. от откупи, съпругата на един от тарторите дълго време работеше като барман на столична бензиностанция. Става дума за жената на Прокопи Прокопиев – Габриела, която след осъдителната присъда на мъжа си емигрира в чужбина. Двамата имат син – Лука, чието име Културиста е татуирал на врата си. Детето вече е на 5 години и заедно с майка си е в Германия, където Габриела има брат. Въпреки слуховете, че в Германия Габриела проституира, това не е вярно. Жената си има почтена работа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *