Новият Студентски град ще струва 470 млн. лв.

0
Проф. Ваньо Митев
Проф. Ваньо Митев за новият Студентски град

Идеята за построяването на нов Студентски град все още се приема скептично, защото сумата необходима за изграждането на подобен кампус е 470 млн. лв. Това обяви ректорът на висшите училища – проф. Ваньо Митев.

Според идеята, кампуса ще е в покрайнините на София, като е замислено построяването на 50 блока за 30 000 души. Инвестицията няма да бъде от държавата, а ще се разчита на частни инвеститори, а според проф. Митев, такива вече има. Възвращаемостта на парите е гарантирана, защото целогодишно има студенти. Теренът трябва да бъде осигурен от държавата, а построяването от частни бизнесмени, като по първоначални данни това може да стане за 2 години. Новият Студентски град ще бъде отдаден на инвеститорите примерно за 10 г, след което ще стане държавна собственост. Разликата е, че няма да има дискотеки и чалга клубове, а спортни съоръжения, басейни и библиотеки. Условията в стаите също ще са много различни, като се предвиждат двустайни стаи, а проектът е взаимстван от университета Кеймбридж. За момента, най-спряганото място за кампуса е Панчарево, но все още не е сигурно.

Според Ваньо Митев, проектът си заслужава да бъде реализиран, защото това ще е в полза на студентите, но дали ще се намерят толкова инвестиции за момента не е ясно.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *