Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Новият Студентски град ще струва 470 млн. лв.

Проф. Ваньо Митев

Проф. Ваньо Митев за новият Студентски град

Идеята за построяването на нов Студентски град все още се приема скептично, защото сумата необходима за изграждането на подобен кампус е 470 млн. лв. Това обяви ректорът на висшите училища – проф. Ваньо Митев.

Според идеята, кампуса ще е в покрайнините на София, като е замислено построяването на 50 блока за 30 000 души. Инвестицията няма да бъде от държавата, а ще се разчита на частни инвеститори, а според проф. Митев, такива вече има. Възвращаемостта на парите е гарантирана, защото целогодишно има студенти. Теренът трябва да бъде осигурен от държавата, а построяването от частни бизнесмени, като по първоначални данни това може да стане за 2 години. Новият Студентски град ще бъде отдаден на инвеститорите примерно за 10 г, след което ще стане държавна собственост. Разликата е, че няма да има дискотеки и чалга клубове, а спортни съоръжения, басейни и библиотеки. Условията в стаите също ще са много различни, като се предвиждат двустайни стаи, а проектът е взаимстван от университета Кеймбридж. За момента, най-спряганото място за кампуса е Панчарево, но все още не е сигурно.

Според Ваньо Митев, проектът си заслужава да бъде реализиран, защото това ще е в полза на студентите, но дали ще се намерят толкова инвестиции за момента не е ясно.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *