Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Нов позор: България на последно място в ЕС по свобода на словото

Медийната свобода в България

За пореден път България постигна нов черен рекорд, като остана последна в класация за медийна свобода от страните в Европейския съюз. Това става ясно от десетия пореден доклад на „Репортери без граници”, който бе оповестен в интернет. Изследването за свобода на медиите е извършено общо в 178 държави за период от 1 година – от 1 декември 2010 г. до 30 ноември 2011 г.

Сравнено с миналата година, потъваме надолу с цели 9 места, като сега заемаме криминалното 80 – о място. През 2002 година, когато докладът е осъществен за първи път, България е била на 38 – о място по свобода на печата, а следващата 2003 година на 35-о. В последвалите периоди започваме да пропадаме стремително надолу, за да достигнем сегашното ниво на безпорядък и хаус, заплашващо да погълне и последните либерални медии.

Свободата на медиите е предизвикателство, което трябва да се адресира повече от всякога към Балканите, които искат да се присъединят към Европейския съюз, но страдат от негативните ефекти на икономическата криза. Страни като България, Гърция и Италия не успяват да се справят с нарушаването правата на медиите, преди всичко поради липса на политическа воля” – пише в доклада.

На първите места по свобода на словото се класират Финландия, Норвегия, Естония, Холандия, и Австрия. В края се нареждат Иран, Сирия, Туркменистан, Северна Корея и на последна позиция Еритрея. От страните-членки на ЕС, на опашката заедно с нас са  Гърция и Италия, които заемат съответно 70-о и 61-о място.

От доклада ясно се вижда, че в България се запазва тенденцията репортерите да бъдат заплашвани, ограничавани и дори нападани. Това важи с особена сила за журналисти, които се занимават най-вече с организираната престъпност в страната.

Все пак можем да отбележим, че все още не попаднаме в друг  черен списък на „Репортери без граници” – с убийствата на журналисти. По данни на организацията, през 2011 година при изпълнение на служебните си задължения са загинали 66 журналисти и двама оператори. Най-много смъртни случаи има в Пакистан (10), Ирак (7), Либия и Мексико (5), Сомалия (4).

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Нов позор: България на последно място в ЕС по свобода на словото

  1. Fifi Отговор

    27.01.2012 в 3:06

    ВЯРНО Е.В МНОГО ВЕСТНИЦИ ТРИЯТ КОМЕНТАРИТЕ ДОРИ „ДНЕВНИК“ НАКАЗВА КАТО С ДНИ НЕ ТЕ ДОПУСКА ДА КОМЕНТИРАШ ОСОБЕНО ЗА РАСИМ-ПЛЕВНЯ И НЕГОВАТА АЙШЕ.

  2. Анонимен Отговор

    29.11.2017 в 21:03

    мафиота от СИК е наложил този фашизъм в България от 10 години. –Сретенеееееееееее’…..! –Когааааааа….?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *