Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Нигерийски скорпион едва не убил д-р Петър Берон – с видео

Д-р Петър Берон

Бившият зам. председател на Народното събрание, един от основателите и първи лидери на СДС, Д-р Петър Берон е един от най-известните български пътешественици. Неговите странствания по света са били винаги свързани с научната му кариера в нивата на зоологията. Както често се случва по време на път, с доктора са ставали десетки весели и необикновени инциденти, някои от които са били на границата на куриоза.

През пролетта на 1976 г. Петър Берон заедно със съпругата си Кинка и малкия си син Владко заминава за африканската държава Нигерия. По това време жена му работи в българската фирма в Африка „Техноимпекс“, а Берон получава загадъчната длъжност „помощник консерватор по горите“.

Още преди да стъпи на африканска земя зоологът дълго умувал какво ще е туй нещо и стигнал до заключението, че сигурно ще помага на главния консерватор на нигерийските гори.

В Нигерия обаче Петър Берон бързо си намира работа в нигерийски природен резерват до платото Джос, стопанисван от англичани. Тук Берон се заема с мисията да организира местната природонаучна музейна сбирка.

На път за Африка семейство Берон останало за 3-4 дни в Рим. Във Вечния град съпрузите тръгнали по музеи, галерии, храмове и катедрали и веднага се сблъскали с нежеланието на своя син Владимир да влиза в църквите. Петър Берон се видял в чудо как да излъже наследника си, че не разглеждат религиозни светилища, а музейни сбирки и галерии. Но номерът трудно минал даже в Сикстинската капела, когато семейството разглеждало фреските на Рафаело.

Малкият Берон, възпитан в атеизма на тогавашното българско училище, пак дръпнал баща си за ръката и го изобличил: „Татко, това не е никакъв музей, а си е чиста църква. А на нас другарката ни е казала…“.

На любознателния д-р Петър Берон още в първите дни от стъпването на нигерийска земя се случва нещастие – ухапва го скорпион.

Като събирал отровните животни докторът искал да сложи в сбирката си колкото се може повече отровни скорпиони. В спомените си от това време Берон разказва: „Както всяка лакомия, и моята беше скоро наказана. Като отворих кутията на последната жертва, не забелязах как от нея се е подало жълтото коремче с черен отровен шип. Последва болезнено убождане, а след него – адска болка по цялата ми ръка. Болеше ме нетърпимо, търкалях се по земята, виех с пълен глас и чувствах, че сърцето ми спира…“.

За щастие отровата на скорпиона не била от най-силните и след 2-3 часа гърчове по земята зоологът се съвзема, болката намалява и той идва на себе си. И без това животоспасяващ серум в местната болница нямало.

За да е животът му в Нигерия по-лек д-р Петър Берон решава да купи тук първия семеен автомобил. Естествено, изборът се налага сам – тогава една от най-популярните коли в България е москвичът. За негов късмет тогава в Нигерия москвичите доста се продавали.

Българският зоолог взел шофьорската си книжка по съвсем „африкански“ начин. Наел един нигериец да му даде да покара колата на една поляна няколко дни. След това, според местните правила, сложил на москвича знака за учебен автомобил и тръгнал спокойно да кара по пътищата на Черния континент. Така изминал няколко хиляди километра със съветската машина, без да има още права на водач. Явил се на изпит чак след година. Изпитът също бил необичаен – накарали го да мине с

Д-р Петър Берон

москвича през местния пазар. Берон се справил блестящо – не закачил нито една от многобройните сергии на тържището. В спомените си от онова време Берон разказва с топли думи за първия си автомобил.

Като добър пещерняк и алпинист, д-р Петър Берон не пропускал да изкачва африканските планини и да потъва в пещерите на Черния континент. Той покорява връх Фако, висок 4070 м. в планината Камерун. Това според географите е най-високата точка в Западна Африка. Изкачването продължило три дни и като свидетелство за този свой подвиг докторът поставил на върха празна консервна кутия от български белени домати. Самият Петър Берон и до днес смята, че е първият българин, изкачил този висок африкански връх.

Веднъж, карайки по дългите и прашни пътища на съседната на Нигерия държава Камерун, зоологът заспива зад волана на автомобила. Колата излиза от пътя, прегазва няколко малки дървета и храсти и се блъска челно в огромен боабаб. Всичко станало за секунди – вместо спирачката, докторът натиснал газта и белята станала. В колата спели съпругата на учения Кинка и малкият Владко. Всичко останали невредими, но москвичът бил яко помлян. Камерунският монтьор, който се заел с ремонта, за пръв път в живота си виждал кола от тази марка. Той разглобил двигателя до последния детайл и след това го сглобил пак. Двигателят заработил за учудване на Берон. Автоспециалистът му връчил цяла торба с гайки и винтове с пояснението, че те били останали в повече след монтажа на двигателя. Съветската кола се задвижила, но максималната й скорост спаднала в рамките на 40 км. в час.

Виж д-р Петър Берон в „На инат“! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Нигерийски скорпион едва не убил д-р Петър Берон – с видео

  1. borislav iliev Отговор

    28.10.2011 в 12:58

    interesno

  2. Бай Стоен Отговор

    01.11.2011 в 21:56

    Негърът с вувузелата на оная работа е култов…хахаха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *