Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Невероятния живот на циганския цар Алтън Гого – Цар Гого – с видео

Цар Гого с жена си – гъркинята Деспина

Кой е митичният Алтън Гого, върху чието име и авторитет се покатери криминалният престъпник и професионален крадец Кирил Рашков, който нагло лъже, че е негов наследник. И най-безочливо си присвоява титлата „Цар на циганите“ Животът на родения през 1900 г. предводител на ромите Цар Гого е изпълнен с героизъм, а безстрашните му подвизи са съчетани с висока ерудиция, принципност и честност.
Това кара наследниците на Алтън Гого да приемат особено болезнено лъжите на Кирил Рашков, че е син на провъзгласения от Мешерето за цар на ромите Георги Иванов Василев – Гого.
Алтън Гого е роден в Солун – майка му е гъркинята Деспина, а баща му е български циганин, известен като Сербез Васил. Той бил изкусен майстор на накити от пиринч и сребро. Претопявал сребърни и медни монети и правел от тях украшения.
Сербез Васил и жена му Деспина заедно с трите си деца се заселват в Свиленград по време на Октомврийската революция през 1917 г. В годините между Първата и Втората световна война Сербез Васил и десетки други роми търгуват с животни, заради което циганският род става известен като „джамбезите“. Още като юноша най-големият син на Сербез Васил – бъдещият цар Алтън Гого се проявява като най-известния конекрадец на Балканите.
„Той никога не е крал коне, но пресичал на гюрунтия българо-гръцката траница и заради това го водели като похитител на жребци“, предава легендата за Алтън Гого племенникът му Иван.
Георги – Алтън Гого си спечелил славата на безстрашен джамбезин заради десетки престрелки с български и гръцки граничари. Той яздел чистокръвен арабски жребец – най-бързия кон на Балканите. Купувал от Старозагорско коне, ловял и полудиви коне от високите пасбища на Стара планина и с тях преминавал през границата. Прилагал е следната тактика –

Гробът на Алтън Гого – Цар Гого

заставал в средата на стадото и атакувал граничната бразда, като стрелял по граничарите с двата револвера. Те залятали, а докато се изправят и отвърнат на огъня, Алтън Гого вече е пресякъл браздата. Е, ще убият няколко коня от табуна, но той ще преведе 50-60 жребци. В Гърция ги продавал и после с част от припечеленото вземал от тамошни крадци гръцки коне и по описания вече начин се връщал в България“, разказва племенникът на Цар Гого.
Джамбазинът Цар Гого влязъл в полезрението на полицията през 1943 г., когато започнал да осигурява бързи коне на родните партизани. Казват, че лично Вълко Червенков е взимал жребци за съпротивителното движение от Алтън Гого.
Заради помощта, която оказва на партизаните Алтън Гого е арестуван и осъден на каторжен труд. Той обаче бяга от конвоя и се укрива в Беломорска Тракия. Там си издейства фалшиви документи за самоличност – така в паспорта му е записано, че е роден през 1901 г. в Одрин. Освен годината и мястото на раждане, Цар Гого си разменя бащиното и фамилното име и става Георги Василев Иванов. Докато се укрива по Беломорието Гого се жени за гъркинята Хрисула, от която има двама синове.
По-късно, след 1944 г., когато Георги се завръща като герой в България и е награден с орден за заслуги към партизанското движение от БКП, той се жени за втори път – за ромката от пловдивския край Василка. Алтън Гого е устроен

Цар Гого (в средата, с мустаците) гледа футболен мач на стадиона в Хасково

на работа в Пловдив – става преводач в Гръцката палата към местния Панаир. Георги владеел и турски, че даже и английски – бил рядко ерудиран за етноса си мъж. Един от синовете му – Иван твърди, че Алтън Гого дори умеел да свири на пиано. И че често го е правил в елитния за времето си ресторант „Република“.
През 1960 г. Георги създава Дружество на циганското малцинство в България със седалище в Пловдив. То обаче просъществувало само година и половина. Разтурено е след като председателя на сдружилите се роми е уличен като сътрудник на секретаря на турското консулство.
„Заради това фамилията ни бе изселена в Асеновград, после ни пратиха в Харманли, а накрая се установихме в Хасково. Точно там през 1965 г. Алтън Гого бе избран от Мешерето за цар на циганите. Титлатаа му се даде тъй като Георги бе уважаван и почитан от всички кланове заради създаденото от него Дружество на циганското малцинство и огромната помощ, която оказваше на изпаднали в беда роми“, хвалят се роднините на Алтън Гого.
В края на 60-те години Цар Гого е арестуван за притежание на злато. Конфискувани са му 7 кг. жълтици. Наследниците му твърдят, че истинската причина за ареста на циганския цар бил опитът на властимащите да откраднат цялото злато на ромските кланове. При Алтън Гого се съхранявал златен фонд на най-богатите родове. Въпреки, че имало опасност да бъде осъден на дългогодишен затвор, Цар Гого не предал къде е заровено златото на най-богатите ромски фамилии. Конфискували само част от неговите жълтици. Когато през 1981 г. Алтън Гого починал, на гробищата в Хасково се стекли над 3000 роми.
„Беше мъж на място, същински Васил Левски!, предават легендата за Алтън Гого циганите в Хасково.

Дори в „Шоуто на Слави“ Кирил Рашков не пропусна да излъже, че е наследник на митичния ромски цар Алтън Гого! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *