Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

National Interest: Популярността на Путин расте даже заради санкциите

ПутинДокато Западът осъжда Путин, популярността му в Русия расте, пише американският политолог  Дмитрий Сай, който е бил съветник на президента Никсън.

В своя публикация в сайта „Нешънъл интрес“ Сай  изброява цели пет причини за авторитета на руския президент.

Първата е, че руснаците наистина го подкрепят и рейтингът му не е стъкмен от някаква клемълка социологическа агенция, а от опозиционна – изследователите от Центъра „Левада“. Те пък нямат никакви стимули да фабрикуват висок рейтинг, а тъкмо обратното. Руснаците обаче подкрепят Путин, защото му вярват, че работи за Русия и защитава интересите й.

Втората причина е украинската криза. Докато през януари 2014 година рейтингът на  Путин бе 65 процента, след като той върна Крим на Русия и на път да върне Донбас и Донецк, популярността скочи на  89 процента, без значение,  че руската икономика има  трудности заради санкциите. Гражданите на страната са готови да платят тази цена в името на Русия.

Третата причина е, че той е личност. Превърнал се е в кумир, в когото вярват. Близо 60 процента от хората не одобряват правителството, не вярват в законите и правосъдната система, нито в действията на депутатите и чиновниците, но вярват в президента и неговите действия получават одобрение.

Четвъртата е направо парадоксална. Санкциите към Русия не разединиха, а обединиха народа. Въпреки че всички по един или друг начин страдат от санкциите, не се сбъдна пророчеството на Запада, че ще започнат протести. Напротив. Всички са готови да платят цената, но да отстоят целостта на страната и да се противопоставят на Запада. Което отново съвпада с позицията на Путин. 66% от руснаците смятат, че западните санкции целят да „отслабят и унизят“ Русия, затова те се сплотиха, а в Путин виждат баща-закрилник.

Петата причина също е непонятна за западния свят. Част от опозиционните партии застанаха зад Путин и одобриха действията му в Украйна. Ние сме преди всичко патриоти и чак след това опозиционери казаха двама от най-известните врагове на президента, които дори са лежали в затвора заради организиране на митинги за свалянето му. Те го хвалят за Крим и не скриват желанието си Русия да върне териториите си.обръщат внимание на очевидните недостатъци на политическата система. Каквито и мерки да предприемат занапред западните политици към Русия, те трябва добре да мислят как тези мерки ще се отразят на руснаците и на тяхното отношение към Путин.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *