Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Най- старият омлет в Европа е приготвен в България! – с видео

доц. Лещаков представя неолитното  селище до  Ябълково

доц. Лещаков представя неолитното селище до Ябълково

Останки от най- древните домашни кокошки в Европа бяха открити от археолози край  с. Ябълково, Хасково. Ръководителят на разкопките доц. Красимир Лещаков смята, че на територията на днешна България е бил приготвен първия омлет на Стария континент. Селището до Ябълково е от ерата на неолита и според учените е на повече от 8000 години.

Освен кости от кокошки и фазани, екипът се натъкнал и на много останки от прасета. Неолитните хора от Ябълково се препитавали още с шарани, които улавяли в Марица. Хапвали са и охлюви, заключават учените от намерения голям

Така изглеждали къщите на неолитнити хора от Ябълково

Така изглеждали къщите на неолитнити хора от Ябълково

брой черупки. Отглеждали са дребен рогат добитък, така че месото било основна част от менюто на древните . Проучванията показват, че неолитните ни прадеди си произвеждали бира.

Селището край Ябълково се отличава със сложен устройствен план, който изпреварил времето си. Ровове обграждали селото отвън, а защитна стена предпазвала сърцевината му. Къщите били доста просторни, тъй като в тях живеели по 10 души. Имали ями за боклук и мазета, дълбоко под земята. Според археолозите, населението в неолитното селище наброявало около 1200 души. Изследванията показват, че датира от 6200 г.пр.н.е. Според доц. Лещаков, хората, които го обитавали били преселници от Мала Азия, по всяка вероятност прокудени от родното си място.Селището край Ябълково просъществувало около половин век, след което било нападнато и разграбено от пришълци.

Анализът на намерени човешки скелети в селището показва, че неолитнити хора от Ябълково били доста красиви. Жените били високи около 1, 65 стройни и със скулести лица. Мъжете достигали до 1, 80, били едри и здрави, но прегърбени заради носенето на тежки товари.

Селище на 7000 г. край Шумен разкрива как са строени първите къщи по нашите земи. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *