Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Най – шареното яйце се дава на любимия

Така повелява българската традиция

Великденски яйца

Великденски яйца

Колкото по – любим ни е един човек, толкова по – шарено яйце трябва да му дадем. Така разказват старобългарските легенди за великденските яйца, правени с много любов и символизиращи обичта, уважението и добруването на хората.

Боядисването на яйца за Великден започва преди векове, подбудена от представите за яйцето като символ на живота и силата на природата. В митовете яйцето играе изключително важна роля, а навремето с него правели заклинания против уроки, гадаели бъдещето и така нататък.

Преди години, шарените яйца се ядели в продължение на четиридесет дни след края на постите. Заможните домакини се чувствали длъжни да сварят и изрисуват възможно най- голям брой, които да подаряват на роднини и приятели. Съществувал обичай най – бедните сиромаси също да получат своя подарък, защото това щяло да гарантира плодородна и спорна година.

Яйцата се багрели предимно с червена боя, която добивали от бразиловото дърво. Още по – преди това, аленото багрило се набавяло от риган или метвица, които берели на Еньовден и след това изсушавали специално за тази цел. Работливата стопанка добавяла и други цветове. Жълто получавали от ябълкови кори или люспи от лук, зеленото добивали от коприва.

Козунак

Козунак

В миналото, боядисването на яйцата се падало по привилегия на най – опитната и възрастна жена в домакинството. Докато траело вълшебството, цялата рода чакала със затаен дъх отвън и никой нямал право да припари. Пред икона на Богородица задължително се палела свещ и преди началото на боядисването, всички се прекръствали.

Първото яйце задължително трябва да е червено и да се пази до следващия Великден. Според народните поверия, то пази къщата и нейните хора от зли уроки и болести, достатъчно е само да се потрие лицето на домашните с него.

В днешно време тези традиции не се спазват толкова строго, но чукането с великденски яйца е очакван момент от всички и особено от децата. Приема се, че притежателят на яйцето – бияч ще бъде як на камък през цялата година и ще бъде способен да се справи с всички трудности на съдбата.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *