Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Наглост! Български чиновници имат невзети отпуски общо 861 години!

чиновникОбщо 41 931 служители на държавната и общинската администрация са натрупали 314 541 дни невзет отпуск, съобщиха от НОИ. Тази цифра се  равнява на цели 861 години отпуск.

Данните са извадени и от доклада за състоянието на българската администрация през 2012 г. Чиновниците в България са общо 144874  души. Всеки от тях къта поне по 8 дни невзета отпуска, а някои и месеци. Ако те поискат да им бъде заплатена сега, или напуснат и трябва да бъдат обезщетени, ще трябва да им се дадат накуп над 100 милиона лева, се казва в доклада.

париВъпреки, че ползването на годишния отпуск стана задължително, някои се изхитряват да изкрънкат бележки от началниците си, че присъствието им на работното място е жизнено необходимо и така си оставят отдиха за следващата година. Подобна практика има във всички министерства. При напускането си на поста главен секретар на МВР например Калин Георгиев е прибрал над 27000 лева от бюджета за неползвани отпуски.

Въпреки безработицата на млади хора, в министерствата работят над 2000 души, отдавна навършили пенсионна възраст. При пенсониране, те трябва да получат 6 работни заплати накуп.  Средната работна заплата на чиновниците е около 900 лева. Голямата администрация и невзетите отпуски са поредната бомба, заложена в бюджета, смятат финансисти. Работещите пенсионери в него – също. Има и случаи, в които чиновници са с 80 процента нетрудоспособност и пенсия от ТЕЛК и в същото време не а почувствали нужда от отпуск и се трудят неуморно по канцелариите, с което доходът им става над 1000 лева.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *