Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Над 200 българи пленници на войната в Либия – видео

libiq2По официални данни на Външно министерство 200 българи в момента се намират в Либия. Нашите сънародници отказали да напуснат Джамахирията по време на евакуацията в края на февруари. Сега обаче, напускането на страната е невъзможно заради въздушната и морска военна блокада.

Кошмарът с шестимата медици, заложници в Либия, отново се завърна. Този път обаче нашите са много повече, а Джамахирията гори в пламъците на война. Дали се направи всичко възможно, за да се приберат в България?

На 23 февруари два самолета отлетяха до Либия, като първият прибра – 110 наши сънародници, а вторият – само една българка. Евакуираните бяха предимно от Триполи. В първите си интервюта на летище София, сънародниците ни заявиха,

Въпреки драмата с българските медици, над 200 нашенци останаха в Либия

Въпреки драмата с българските медици, над 200 нашенци останаха в Либия

 че придвижването е изключително трудно и със сигурност много българи изобщо не са стигнали до спасителния самолет.

Сънародниците ни пък в Бенгази изобщо нямаха друг изход, освен да потърсят помощ от чужди дипломатически мисии или да си останат по домовете. 22 души бяха измъкнати по море от турски кораб, а още двама – от руски.

Дни по- късно, трети правителството изпрати трети самолет, който прибра 41 души. Останалите се спасяваха поединично с полети на други държави. В Джамахирията работят официално 500 наши сънародници, а неофициално – най- малко със сто души в повече.

Какво ги чака българите, които не пожелаха или не успяха да напуснат Либия? След началото на операция „Зората на

Българи отново заложници в Либия

Българи отново заложници в Либия

Одисей”, всяка вечер щом се стъмни, започва обстрела по военни обекти на Кадафи. За момента има пълно информационно затъмнение за броя на цивилните жертви, а такива със сигурност има. Българите, които са в Либия, бяха посъветвани от Външно министерство да се запасят с храна и вода.

Освен риска да станат жертви на бомбардировките, сънародниците ни се шпионират от полицията на Кадафи за информацията, която съобщават на родните медии.

Явно драмата с българските медици, която приключи преди четири години, не е послужила за урок на сънародниците ни в Либия. По- високия стандарт на живот и парите се оказаха, за пореден път, по- важни личната безопасност.

Ситуацията с българите, които останаха в Либия. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *