Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Мощите от о. Свети Иван не са на Йоан Кръстител? – с видео

Проф. Попконстантинов отваря сандъка с мощите

Проф. Попконстантинов отваря сандъка с мощите

Откритите мощи на о. Свети Иван, които веднага бяха обявени, че са на Свети Йоан Кръстител, скараха родните археолози. Мнозинството не оспорват принадлежността на светините, но има и такива, които не са заразени от всеобщата еуфория и анализират фактите хладнокръвно. Един от тях е Иван Петрински. Негов екип преди години е правил разкопки също на о. Свети Иван, когато открили останките от ранно християнски храм – именно от олтара на тази църква преди две седмици беше извадено сандъчето с мощите.

Иван Петрински отрича напълно методите на работа на групата,

Иван Петрински

Иван Петрински

ръководена от проф. Попконстантинов, която откри светините. Според Петрински, екипът на колегата му копае без никаква система – като иманярите. Където сварят, удрят с кирката. По този начин, унищожават исторически паметници, в силното си желание да намерят нещо като за пред медиите. Хората на Попконстантинов разбили олтара на древния християнски храм, за да видят какво има там. Откъдето и да погледне човек – това си е кощунство.

ioan_krustitelИнформация за костите на Свети Йоан Предтеча съществува от 4 в. от н.е.- цели 3 века след смъртта на Христовия Кръстител. Костите му обаче били изгорени от император Юлиан Отстъпник. Въпреки това, християните твърдят, че били сменени. Както стана известно, редица градове по света си оспорват главата и ръцете на Йоан Кръстител. Оказва се, че светецът има 11 глави и 24 ръце. Иван Петрински твърди, че откритите на острова тленни останки изобщо не са на човек,

Попконстантинов има съмнителна репутация

Попконстантинов има съмнителна репутация

живял през 1 в. Според археологът, колегата му Попконстантинов изобщо не бил добър в разчитането на надписи – върху сандъчето с мощите пишело Свети Йоан. Освен това, църквата на острова до Созопол, е датирана от 1471. Датировка, в последствие променена, за да съвпадне по- добре с откритите мощи.

Въпросът с мощите поставя сериозна дилема – да спрем да търсим истината и да приемем, че са на Свети Йоан и да печелим пари от поклоннически туризъм– както се прави по цял свят всъщност- или да се отдадем на типичната си българска мнителност и да затънем с дългогодишни изследвания, за да стигнем до истината.

Новината за откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител обиколи света. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *