Морска дизайнерка превръща Пепеляшки в дами

0

Ексцентрични кройки и цветове, които пробуждат сетивата жените трябва да изразяват себе си чрез дрехите, които носят, съветва дизайнерката Мария Пепеляшева с артистичния псевдоним Пепел. Тя е завършила моден дизайн в Нов Български Университет, с профил “личен стайлинг и консултация”- сравнително нова специалност, която сега си проправя път у нас. Сред преподавателите й е доайенът на модния бранш проф. Йорданка Чернаева. Дипломното й ревю е през 2006 г. в Червената къща в столицата. Преди да се отдаде на артистичния занаят, Пепеляшева е завършила икономика. Всички знания и умения, които е получила я водят до категоричния извод, че няма нищо случайно дори в избора на дреха. Творческата й натура не се ограничава само в правенето на красота с ножица и конец. Пепеляшева изразява себе си и в стих. Автор е на стихосбирката “Парапсихология на прозвището”. Книгата е писана преди 2-3 години и е искрена поезия въпреки претенциозното заглавие, с което авторката признава, че малко е поизплашила читателите си. Психологията обаче й е хоби, което й помага при срещата с хората, които са потърсили мнението й за професионална консултация. Стихосбирката била представена в галерия “Богорди”, чиято собственичка Ружа Георгиева я поканила да покаже дрехите си. Именно в една от залите на галерията бяха изложени приказните тоалети на Мария Пепеляшева. Независимо дали за стих, или за нова кройка, Пепеляшева търси вдъхновение най-вече от хората по улицата. “Движението, трафикът за мен са едно постоянно ревю, разглеждам хората- как са облечени, представям си как са се събудили, отворили са гардероба и са избрали точно определени дрехи. Модата е начин на мислене”- смята авторката.

Колекцията й представя визията за смелата жена, която не се страхува за изрази себе си с нестандартна кройка или ярък цвят. Оранж и червено са водещите цветове в рокли, панталони и връхни дрехи. Присъстват и животински леопардови окраски в двете си разновидности черно-бяло и кафяво-черно като дискретен актуален акцент. Поли-балони с втъкани елементи, разкроени поли, асиметрични дължини, вградени лисици, прикачени екокожи- всичко в името на неповторимия индивидуален стил създава Пепеляшева. Сред материите са предпочетени изкуствената кожа, жакарда, а за официалните тоалети тафта и тюл. Аксесоарите са задължителни според дизайнерката за цялостния образ на жената- шапки с периферии и кокетни чанти допълват тоалетите на Мария Пепеляшева.

Правилните дрехи за правилния повод е формулата, която я води при конструирането на нови модели. Колекцията в “Богориди” изразява личния й стил, но винаги е готова да даде най-добрия съвет на всяка дама с оглед на нейните физически качества и душевен натюрел, макар че стайлинг консултацията все още не е много разпространена в Бургас, а клиентите й са предимно столичанки. Убедена е, че всяко момиче си мечтае за вълшебната промяна от грозно пате в принцеса от приказките. Затова и в дрехите й има много съвременна романтика. Категорична е, че стилът не е само до финансови възможности. Наблюденията й показват, че 35-40 годишните жени у нас все още са доста консервативни в облеклото си. Младите момичета в Бургас пък са доста смели, по-екстравагантни и не се страхуват да съчетават различни стилове. Те имат концепция за начина си на обличане, независимо че подражават на фолкпевици, модни и музикални канали. Да търсят повече своята индивидуалност и да разчитат на усета си, съветва Мария Пепеляшева, защото модата на позволява всичко.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *