Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Може ли да бъде арестуван Светлин Русев?

Светлин Русев може да влезе зад решетките за 6 години. Академикът ще бъде арестуван до няколко месеца, а е станал обект на разследване от службите, защото не е регистрирал в Министерството на културата детските си рисунки, както и творбите от студентските си години. А те според приетите от Министерския съвет промени в Наказателния кодекс са културна ценност и попадат под опеката и защитата на държавата.

svetlin-rusev

Освен изтъкнатият творец арестувани могат бъдат и всички внуци, които грижливо пазят бабините рецепти за туршии, тъй като старите тефтери с тях са на повече от 50 години, което автоматично ги превръща в културна ценност.

Този нелеп сценарий е абсолютно реален и ще се случи, ако парламентът гласува текстовете от новия Наказателен кодекс, алармираха на пресконференция представители на Съюза на антикварите, на колекционерите, нумизмати и художници. Те бяха категорични, че готвените промени ще засегнат всеки български гражданин, а не само колекционери или търговци, тъй като на практика всички предмети от поне половин век ще се считат за културна ценност, а всеки, който укрива такива и не ги регистрира, може да отиде зад решетките до 6 години. Ситуацията е особено тревожна, защото може да се използва за репресия на неудобни хора, включително творци.

Самият академик Светлин Русев беше част от инициаторите на скандалната пресконференция. Маестрото иронизира проектозакона, като посочи, че самият той моментално попада под ударите му, ако реши например да продаде своя рисунка от студентските си години. Русев показа своя графична творба от далечната 1935 г. „Ето една работа, която не съм регистрирал.

Това е една рисунка от времето, когато бях още младо момче. Нарисувал съм стотици такива. Съответно, законът ме лови“, илюстративно обясни Русев.

Ако промените в НК станат факт, той първо трябва да идентифицира рисунката в Министерството на културата и след това чак би могъл да я обяви за продан. По мнение на Пламен Тодоров от Съюза на търговците на произведения на изкуството с тези промени биха довели до масово изхвърляне на боклука на артефакти, същото което се е случило след царско време. А причината е ясна – да не се озове всеки българин зад решетките.

Специалистите припомниха, че у нас през последните три години са заведени 100 дела за държане на археологични предмети с прекалено ниска стойност и в доста лошо състояние. По този вид дела обаче се хвърлят хиляди левове за вещи лица, огромна стойност, която е над действителната на антиките – обект на разследването.

„Това е една недомислица, от която може да пострадат не само творци, но на практика половината българи. Апелираме тази поправка да бъде разгледана специално и взета под внимание“, казват от Съюза.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *