Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Мобилните оператори газят закона – пак отказват да прекратяват договори

Мобилните оператори използват „вратички“ в новия закон за прекратяване на договорите, за да държат вързани клиентите си. Телекомите искат неустойки за прекъсване на взаимоотношенията си с абонатите, въпреки че от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) са постановили, че не трябва да се заплаща в такива случаи.

Промените в Закона за електронните съобщения влязоха в сила на 29 декември м.г. В тексовете обаче има доста неясноти, от които ловко се възползват мобилните оператори. Според закона, всички договори, подписани от 2012 нататък са безсрочни. Клиентите могат да ги прекратят, когато пожелаят, без за плащат неустойки. С договорите, сключени преди влизането в сила на закона, обаче не беше ясно как ще се процедира. Затова мобилните оператори масово искат от абонатите в такава ситуация да им плащат неустойки. Оправдават се, че в новите таксове не било изрично упоменато, че това ще важи и старите им клиенти.

Голямото недоволство от поредната злоупотреба на мобилните оператори принуди КРС преди дни да публикува специално съобщение. В него се казва, че дори и договорите, подписвани преди 29.12.2011, могат да бъдат прекратявани, когато клиентите пожелаят, без допълнително заплащане.

Мобилните оператори обвиняват Народното събрание за лошо съставените тексове в закона, които са неясни и допускат различен прочит. От „Глобул“ твърдят, че КРС не могат да правят допълнителни разяснения, които не са записани в закона. Промените трябва да се гласуват от Народното събрание. От М- тел признават, че искат неустойки за прекъсване на миналогодишни договори, защото в новия закон не са упоменати ясни срокове.

От КРС пък заявиха, че имат право да разясняват и да дават допълнителни обяснения по текстовете от закона, щом абонатите масово се допитват до тях. Ако мобилните оператори не престанат да нарушават новите наредби, ще последват финансови санкции.

Цените на мобилните оператори. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *