Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Младен Мутафчийски бил миньор в “Елаците”

  Младен Мутафчийски, който е един от най-влиятелните бизнесмени в областта на туризма, още от дете е бил подготвян да стане един от най-крупните предприемачи у нас. Олигархът, който се е занимавал десетки бизне си, между които производство на оптични дискове, алкохол, храни и обувки, решил, че е време да завоюва нови пазари с хазарт, лечение със стволови клетки, газификация и голф игрища.

Младен Мутафчийски

Младен Мутафчийски

Един от най-ексцентричните родни бизнесмени караше най-скъпите коли в света. Имаше в автопарка си „Ферари“, ,Ролс-Ройс Фантом“ и „Мерцедес“ от 1956 година.

Житието на милионера невинаги е било така безоблачно. Преди да се нареди сред най-заможните нашенци, Мутафчийски е работил у като барман в комплекс„Русалка“и като – миньор в открита мина „Елаците“.

Младен МутафчийскиОт дете Младен проявявал чепатия си характер. Дядо му бил масон и известен плевенски адвокат, баща му – архитект, а майка му работела като преводачка. От тях наследил уникалната си колекция от маслени картини, които дообогатявал с нови платна. Покрай работата на майка си научил перфектно английски, но залягането над учебниците съвсем не било стихията му. Идол на бъдещия милионер бил най-големият хулиган в квартала.

Мутафчийски естествено се стремял да му подражава и това създавало куп главоболия на родителите му, които правели неуспешни опити да го насочат към по-полезни занимания. Малкият. Младен искал да играе навън, а родителите му го натискали да свири на пиано. Един ден на бъдещия предприемач му хрумнала прагматичната идея да унищожи пианото. Срязал с клещи няколко от струните. „Дезакордирах го окончателно, така и не успяха да го поправят“, разправял бизнесменът. Той не успял да се научи да свири, но запазил музикалния си усет.

След като завършил английската гимназия, бащата на Мутафчийски го натискал да продължи семейната традиция и да стане архитект. Започнал да следва във ВИАС, но ученето го отдалечило от безкрайните купони. Тогава изобретателният студент измислил как да съчетава полезното с приятното. Намерил си работа като барман в комплекс „Русалка“, където почивали предимно чужденци. За да е в час със забъркването на всички коктейли, Мутафчийски се запасил с куп литература и станал спец по коктейлите. Макар че не печелел кой знае какви пари, прекарвал цялото лято на морето.

След като завършил школата за запасни офицери във Враца и станал младши лейтенант, Младен пожелал да отиде в Строителни войски, за да е по-близо до София. Изпратили го в Суходол, където го взели за радио журналист във военна редакция „Звезда“. Главният редактор излязъл широко скроен човек и великодушно пускал войниците да спят по домовете си. Веднага се намери кой да ни натопи.

Добри Джуров направи проверка и ме изпратиха на откритите рудници „Елаците“, където се добива официално медна руда, а неофициално уранова. Там изпращаха затворници и трудоваци. Беше доста тягостно. Никакви мерки не взимаха за защита на хората“, връщал е многократно лентата на спомените милионерът.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *