Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Миташки от “Куче в чекмедже” станал шампион по кърлинг на Испания

“Тати ще ми купи колело, ама друг път“ – бяхме позабравили тази реплика на филмовия герой Миташки, т.е. на Веско Прахов, детето чудо на българското кино. Но ето че 32 години след феноменално успешния филм „Куче в чекмедже“ порасналият герой застана пред камерите на БНТ. Журналистката Анна Мельова, интервюирала Веселин Прахов в Испания, където той продава компютри, сподели специално за нас.

Веселин Плахов в “Куче в чекмедже”

Веселин Плахов в “Куче в чекмедже”

„Режисьорът Недислав Николов ми каза, че Лино живее в Мадрид, успяхме да издирим телефонния му номер и се започна… От негова страна определено имаше съпротива. Не беше сигурен дали трябва да повдигне завесата към личното си пространство. Беше направил проучване в интернет на мен и екипа и едва тогава се съгласи, като колебанието остана в него до края на снимачния период. Как го виждам днес? Като един стойностен човек, макар и малко чешит. Успял да премине с достойнство едно наистина трудно предизвикателство – да преработи в здрави житейски принципи славата, сполетяла го в детството, и да я превърне в съзнателна отговорност cкъм живота.“

Днес Веселин Прахов живее в Испания, където има магазин за компютърни технологии

Днес Веселин Прахов живее в Испания, където има магазин за компютърни технологии

Авторката сподели и любопитни подробности които не успява да включи във филма. Например, че Прахов става шампион по кърлинг в Испания. „Това не е първото му влюбване в спорта, защото в България той учи спортна езда във ВИФ и доста време смята, че конният спорт ще бьде негова професия. Луд е по фотографията и рядко излиза без фотоапарат от къщи. Много е самокритичен и смята, че фотографията изисква пълно себеотдаване, за да се получи нещо добро. Привързан е изключително към семейството си и фактът, че ни пусна в дома си, сигурно означава много.

Лино е искрон и откровен човек и никога не е казвал, че не съжалява, нито че съжалява, задето не се занимава в кино. Просто животът му се стекъл така – поредица от обстоятелства и направени избори, които го отвеждат в друга посока. Нарекохме филма „Татко ще ми купи колело, ама друг път”, защото тази ключова реплика от „Куче в чекмедже“ предизвиква усмивки и положителни емоции в поколения българи. А искахме да разкажем историята на порасналия Митко Миташки, защото, когато един човек (макар и още дете) се запише с труда и таланта си в сърцата на много хора, те остават гладни за неговата лична история. А когато това е една история за достойнството и отговорността, аз смятам, че трябва да се разкаже.

Лино е човек с отлична памет и във филма има доста любопитни подробности и непоказвани снимки от онова време. Искам специално да подчертая приносът на оператора Антон Райчев без чиято адекватна и бърза реакция тази история щеше да загуби доста.“

Прахов става сензация с главните си роли в детските филми „Куче в чекмедже“, „Горе на черешата“, „Търси се съпруг за мама“, „Амиго Ернесто“. За последно се снима в „Бягащи кучета“ през 1989 г.

Особена радост за него е интересът на дъщеря му към старото българско кино. Тя е гледала всички филми на татко си и много ги харесва. На 27 януари Веселин навършва 38 години – с първия филм за него като актьор. Продуцент е Петя Тетевенска.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *