Мистериозна болест заличи цяло село от картата на България

0
Читалището в село Караш

Мистериозна смъртоносна болест заличава село Караш във Врачанския балкан в средата на миналия век. Местните масово измират от зловещото заболяване. Това налага изселването на останалите им съселяни преди да бъдат покосени от жестоката болест. Така селото изчезва от картата на България за десетилетия напред.

 Преди да бъде заличено от лицето на света през 60- те години на 20 век, село Караш е притегателен център за туристи от региона. Прекрасната природа и богатото историческо минало на това кътче във Врачанския балкан привлича вниманието и на соц.величия, както и на културни дейци.

В средата на 50- те години обаче, идилията в Караш е помрачена от тайнствена болест, която бързо започва да убива населението. На ден има по няколко погребения, а цели родове са застрашени от изчезване. В селото отива делегация от български и съветски учени, които да търсят причинителите на болестта. След серия от изследвания на околната среда, става ясно, че причината не е в замърсяване на почвата, въздуха или водата. Отхвърля се и тезата за генетични увреждания.

Няколко години след посещението на учените, ситуацията в Караш излиза от всички рамки. До тогава болестта покосявала

Едва 98 души живеят днес в Караш

предимно възрастни хора, но започва да убива и младежи. Освен местните, заболяването отнема живота и на преселници, които повече от 20 години живеят в Караш.

Болестта е наречена Балканска ендемична нефропатия – БЕН. Освен в България, е регистрирана в Сърбия, Хърватска, Румъния. От наименованието й личи, че се среща единствено на Балканския полуостров. Покосява бъбреците, както и пикочните пътища, което предизвиква отравяне на кръвта. Болните са обречени, тъй като няма лек нея.

Паниката завладява село Караш. Местните молят властта да ги изсели. Патовата ситуация в селото принуждава управниците бързо да реагират и ударно раздават имоти на карашени в различни части на страната. В селото остават само три- четири семейства, които не са покосени от болестта. ТКЗТ- то е затворено, кръчмата хлопва кепенците, както и всички учреждения.

Изследванията на тайнствената болест текат с пълна сила. Учените установяват, че причината за смъртоносното заболяване са токсините от вид гъби по житото. Не всички гени на жителите обаче са приспособени към отровата. Затова има случаи, при които изчезват цели родове, докато други не са засегнати от страшната болест.

Липсата на категорична медицинска обосновка поражда най- различни легенди сред местните. Някои твърдят, че това не е болест, а прокоба. Други пък съзират конспирация на комунистическите власти – искали да ги унищожат, за да им заграбят къщите.

Днес в село Караш живеят 98 души. Но всяка година в началото на септември се провежда събор, на които се стичат изселените хора от различни краища на страната.

Въпреки напредъка на медицината и технологиите, съществуват стотици болести все още, които остават загадка за учените. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *