Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Мишо Бирата – любимецът на всяка власт – с видео

birata1Бизнесменът Михаил Михов – Мишо Бирата се оказа в епицентъра на разразилият се днес нов скандал със СРС- та. Известен е най- вече като шеф на Федерацията по баскетбол, както и като собственик на няколко бирени фабрики – „Леденика” и „ММ”.

От две години Михов е почетен консул на Бразилия във Варна. Постът в морската столица беше  разкрит по времето на тройната коалиция. Михаил

Михаил Михов

Михаил Михов

Михов навлиза в алкохолния бизнес по време на масовата приватизация през 1996 г – придобива „Варненско пиво” и винпром „Димят” – Варна. Три години по- късно, става собственик и на „Леденика” –Мездра, както и на бутилиращата фабрика в Русе. По- късно основава дружеството „Булбрю”, което обединява всичките му пивоварни. Михов е собственик и на хотел „Дунав плаза” в Русе.

През февруари 2010 шефът на митниците Ваньо Танов отнема лиценза biraна „Леденика” и „ММ”. След като собственика си плаща акцизите, лицензът им е върнат обратно.

Мишо Бирата има добри контакти с всички партии, както и с президента Георги Първанов. Михов обаче отрича да се познава с Бойко Борисов, както и че никога не го молил за съдействие. Биреният бос обаче потвърди, че се е виждал с президента – предимно на баскетболни срещи. Но не „помни” дали го е молил за помощ за разрешаване на проблема с лиценза.

Бойко Борисов обаче заяви, че именно президента Първанов го потърсил заради неволите на Михаил Михов. Премиерът твърди, че записите са фалшиви. Снощи, след 22,00, Явор Дачков ненадейно му звъннал и започнал да обвинява министрите му в некомпетентност.

Автентичността на скандалните записи, пуснати от в-к „Галерия“ е спорна:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Мишо Бирата – любимецът на всяка власт – с видео

 1. Тончев Отговор

  15.01.2011 в 17:22

  Докато държавата се тресе от съмнения е ли премиерът разпънал чадър над Мишо Бирата, поне три министерства покриват най-новата далавера в алкохолния бизнес. И то в любимия на всяка власт сектор – високоалкохолните напитки. И то на любимия на всяка власт винпром – „Винпром Пещера“. Пещаците, които май-май ще се окажат поръчители на главата на Ваньо Танов, са намерили нов начин да крадат акциз и ДДС от държавата.
  Няма как да се закълнем, че собствениците на „Винпром Пещера“ са влезли в правата вяра и са загърбили фалшивите бандероли. Но категорично знаем, че те са залели търговските обекти на страната с милиони литри фалшив алкохол, а отговорните институции услужливо си траят. Въпреки, че „Винпром Пещера“ грубо показва Закона за виното и спиртните напитки, фалшифицира техническата спецификация, утвърдена от МИЕТ, загърбва Закона за акцизите и данъчните складове и се подиграва с Регламент 110/2008 на Европейския парламент, държавата не си мръдва пръста.

  Вместо ресорното за сектора Министерство на икономиката и енергетиката да отнеме лиценза на „Винпром Пещера“ за производство на спиртни напитки, шефката на дирекция „Лицензиране, регистриране и контрол“ Гергана Царева се ослушва.

  Вместо полицаите да си плюят на ръцете и да изтарашат заводите и големите търговски вериги, измамените почитатели на „Пещерска“-та ракия и мастика организираха собствено разследване и направиха за смях набедените борци срещу контрабандата. Нашият редовен читател Марин Тончев пръв разкри новата им схема. „Винпром Пещера“ доказано продава ракия, водка, мастика и уиски с няколко градуса под нормата, без това да е обявено на етикета.

  Лабораторен анализ в една от петте акредитирани лаборатории (Тази на Черноморско злато – Бургас) категорично доказва, че Меката топлина на „Пещерска гроздова“, например, е омекнала с цели два градуса – вместо законово установените 40, я бутилират при 38 градуса. От всеки литър винпромът си спестява 0,03 литра дестилат. Сметнато върху цялото производство на „Пещерска“, това прави над 100 хиляди литра дестилат годишно. Ако на година заводът бълва над 4 милиона литра „Пещерска“, това значи, че само от тези два градуса спестява суровина за още над 166 хиляди литра ракия. Обложена с акциз и ДДС, за нея ще се дължат над 870 хиляди лева. Явно успешната далавера е наложила спешното откриване на нов дестилатен склад, чиято лента неотдавна прерязаха изпълнителният директор на винпрома Иван Папазов в компанията на вечния шеф на НЛВК Пламен Моллов и на кмета на гр. Пещера Стелиян Варсанов. Апропо – през 2006 г. дългогодишният служител на „Винпром Пещера“ Варсанов бе първият избран кмет от листата на ГЕРБ…

  Ако някой от редовните пиячи на мастика „Пещера“ се чуди защо напитката му вече не става, от лабораторията дават много ясен отговор. За да пие потребителят читава мастика, тя трябва да е задължително 47 градуса. Пещерската страст на кристали, обаче също минава метър с два градуса. И вместо силен вкус, нашенските пиячи ще трябва да се задоволят с чупките на Андрея и Галена. А данъчните и митничарите да изчислят къде им се губят едни деветстотин хиляди лева, спестени от акциз и ДДС.

  Близо милион лева са загубите за фиска и от водка „Флирт“, която също е с около два градуса под законовите норми. Същото е положението при мента „Пещера“, уиски „Блек Рам“, „Ямболска гроздова“ и специалните селекции на „Пещерска“. Казано простичко – почти няма високоалкохолен продукт в портфолиото им, който да не е фалшифициран с поне градус и половина.

  Всеки уважаващ себе си консуматор на водка, ракия и мастика с ръка на сърцето ще признае, че вкусът, ароматът и силата на нискоградусовите ментета не са достойни дори за селска бакалия. Но „Винпром Пещера“ безпрепятствено ги продава в най-големите хипермаркети на страната – „Кауфланд“, „Метро“, „Карфур“, „Фантастико“, „Пикадили“ и … не на последно място споменатата в разговорите на Ваньо Танов верига „Билла“, станала нарицателно за митничарите със заловените в нея алкохоли с фалшив бандерол и явно фалшив градус.

  В светлината на тези данни вече не е чудно кой е платил да отпаднат исканите от Ваньо Танов наредби, лишаващи търговските вериги от лиценз щом митничарите хванат нередовна стока на рафтовете. Кой освен „Винпром Пещера“ би имал по-голяма изгода да продава безпрепятствено фалшификатите си и да развива агресивна рекламна и търговска политика?

  И въобще кой има по-голяма изгода да падне главата на Танов? Митничар № 1 е трън в очите на „Пещера“ още от БОП-аджийските му години, когато на няколко пъти разкри схемата им за внос на фалшиви бандероли от Турция. Няколко години по-късно той осветли топлите им връзки с Румен Петков и със зам.-шефа на БОП Иван Иванов. Така ги лиши от гарантиран чадър в най-знаковата полицейска служба. И от собствен вътрешен министър, прочие… В качеството си на шеф на митниците, Танов за пореден път им обърка сметките. По негово настояване винпромите монтираха измервателни уреди и сега отчитат до грам входящата суровина, междинните продукти и готовите количества алкохол. Сега собствениците на „Пещера“ умират от страх да не им влязат митничари в завода, защото една щателна проверка гарантирано ще установи, че са манипулирали измервателните си уреди. Като смъква алкохолния градус, „Винпром Пещера“ спестява хиляди литри спирт и дестилати. Екстра-количествата, обаче, задължително се отчитат от уредите, освен ако някой софтуерен специалист не си е поиграл с тях.

  Още по-любопитно е под каква форма се реализират спестените милиони литри готова продукция? Едва ли се бутилират и облепят с бандерол. Най-вероятно се сипват в пластмасови туби и така се пласират в големите ол-инклузив хотели и в ресторантите. Апропо, едни от най-големите хотели по южното черноморие – „Роял“, „Оазис“, „Дриймвил“ също са скрита собственост на „Винпром Пещера“. Спестеният акциз и ДДС само от трите най-емблематични нискоградусови напитки „Пещерска гроздова“, водка Флирт“ и мастика „Пещера“ се равнява на 3 милиона лева. Ако прибавим цялото алкохолно портфолио – „Ямболска гроздова“, водка „Аляска“, уиски „Блек Рам“, „Пещерска специална селекция“, „Пещерска мускатова“, „Пещерска отлежала“, водка „Флирт зелена ябълка“, Джин „Сикст сенс“ и др., загубите за хазната със сигурност ще ударят поне 6-7 милиона.

  Дали тези загуби са в състояние да извадят от сладкия сън министерството на икономиката и родната полиция? Ще удържи ли премиерът на лятното си обещание да ги „Затвори всичките“ ако някой пак тръгне да шикалкави? Или наперените министри страхливо ще заемат най-удобната поза – тази на поредните мъжки секретарки на „Винпром Пещера“?

 2. Йоан Отговор

  16.02.2011 в 17:19

  Вие сте тук: Начало » Вътре A+ | A-Бойко и Мишо Бирата в Танов-лийкс
  Публикувана: Петък, 14-ти Януари 2011, автор(и): 24 Часа, Валери Ведов; прочитания: 7064; коментари: 9

  Виж галерия 1 2 3 » МИХАИЛ МИХОВ
  Таен запис на телефонен разговор, за който се твърди, че е между Бойко Борисов и Ваньо Танов, разпространи Явор Дачков.

  Те му били предоставени от тайнствен човек на улицата. В записа се чува как мъжки глас, който определено прилича на премиерския, казва: “Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.”

  По-нанатък става ясно, че гласът, който се разпознава като Бойко Борисов, е поел ангажимент „да не закача“ Михаил Михов, собственика на фабриката за бира “Леденика”.

  Другият глас, в който се разпознава Ваньо Танов, казва, че има проверка по сигнал на граждани, че фабриката, която е била с отнет лиценз за 2 месеца, работи през нощта.

  От разговорите се разбира, че по сигнал на гражданин проверката е заради бутилиране в момент, в който пивоварната е с отнет лиценз.

  „Там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам“, съветва Борисов шефа на митниците.

  Премиерът Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че публикуваният запис е монтаж. (Изявлението на Борисов четете тук)

  Това той направи, след като лидерът на БСП Сергей Станишев му поиска оставката заради този скандал.

  Тези хора действат целенасочено, планирано, с много ясен мозъчен тръст, с говорители, със събрана информация, с много пари и с много техника, обясни премиерът на Станишев.

  Първо той обяви, че ще коментира, като излязат резултатите от проверката на прокуратурата дали записът е истински. После обаче каза, че е убеден, че са манипулирани разговори. Те си служат с много истини и между тях, като сложиш някакви думи, коренно се променя съдържанието, обясни Борисов.

  Борисов разказа, че след 22 ч в четвъртък му се обадил Явор Дачков и “10 минути ме въртя – колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков, как на мен щели да ми еди-какво си майката, какво щели да ме правят”. Чувам, аз все пак малко разбирам от това нещо, може би не им стигаха някои реплики, предположи той.

  “Винаги съм казвал, че Алексей Петров е човек с много качества. Не случайно Станишев го е ползвал 4 г. В тези неща той е много, много силен. Много по-силен от нас, отколкото си мислите”, обърна се Борисов към соцлидера. И допълни, че не е зависим от никого към днешна дата, а в момента, в който усети, че е зависим от някого, сам ще си отиде.

  Борисов разказа още, че “преди време ми се обади президентът, че митниците натискат по неправомерен начин председателя на Федерацията по баскетбол”, който бил въпросният Мишо Бирата.

  Мобилният телефон на шефа на митниците Ваньо Танов бе изключен, половин час след огласяването на ”разговорите”. До редакционното приключване на броя той остана изключен.

  Вместо това Агенция „Митници“ разпространи официално съобщение. В него, тя информира, ”че с Решение No 55 от 08.02.2010 г. на изпълнителния директор на Агенция „Митници“ е отнет и прекратен лиценз No 249 на лицензирания складодържател “БУЛБРЮ БГ” ЕООД за управление на данъчен склад в гр. Мездра. Прекратено е и действието на удостоверението за регистрация на независима малка пивоварна на лицензирания складодържател БУЛБРЮ БГ ЕООД. С Решение No 1802 от 07.06.2010 г. Административен съд – София-град, отменя Решение No 55 от 08.02.2010 г. на Агенция „Митници“. Решението на съда е по жалба на “БУЛБРЮ БГ” ЕООД.

  Същата информация изчете и премиерът в пленарната зала.

  Иван Костов призова Главната прокуратура незабавно дасе занимае със случая и да изясни публично автентичен ли е записът. “Искреното ми желание е да е монтаж”, вметна Костов. Асен Агов от ДСБ пък направо посъветва премиера и министрите да си изхвърлят мобилните телефони, или да ги използват само за честитки по празници.

  Дачков разпространи още два записа – на разговор между Танов и бившия му заместник Антоний Странджев и още един разговор с Борисов, в който Танов му докладва. На записите Танов се консултира с тогавашния си заместник Антоний Странджев как да излязат от ситуацията. Двамата се чудят и как да намерят телефон на Михов, за да го успокоят. „Ама какъв е този нещастник, та ще му звъним сега по телефона?“, възмущава се в разговора Странджев.

  ”Да, това е моята позиция. Разговорът е верен”, коментира за „24 часа“ бившият заместик на Ваньо Танов – Антоний Странджев.

  Бойко: Поех ангажимент, аз не съм като Първанов
  Първият разговор се приписва на премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.

  Б. Б.: Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

  В.Т.: Да?

  Б. Б.: В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

  В. Т.: Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: „Аз карам влака, да дойде при мене.“

  Б. Б.: Да.

  В. Т.: И аз го изпратих и повечее.. Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: „Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата.“ … го извика и аз не знам те какво са се разбирали.

  Б. Б.: Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

  В. Т.: Аз звъних на министъра и му казвам: „Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: „Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там, и това е“. И аз сега не знам какво да им кажа….

  Б. Б.: Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…

  В. Т.: Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…

  Б. Б.: Не, бе. Аз го виках и му казах, и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

  В. Т.: Ами то е станало по обаждане.

  Б. Б.: Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме.

  В. Т.:… защото, ако ги заведа, той няма лиценз.

  Б. Б.: Да. И това да се направи в момента.

  В. Т.: Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

  Б. Б.: Добре. Ако трябва, обади му се ей сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

  Митничар 1: Ще трябва да наруша закона
  Вторият запис пък се твърди, че е между Ваньо Танов и заместника му Антоний Странджев.

  В. Т.: Предполагам, че той ще го изтълкува, защото каза: „Аз на тебе какво ти казах?! Аз съм поел един път ангажимент, не съм като президента да се отмятам.“

  А. С.: Разбрах. Добре. Сега ще го направя.

  В. Т.: Просто да ни заведат, защото вече няма да може нищо да се направи и Мишо ще му каже: „Ами те нарочно го правят“. Предния път, като идва, на асансьора каза: „Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене.“

  А. С.: Е той нека да си е плащал на предишните.

  В. Т.: … той ще ни натиска. Тогава аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положението. Пък сега казвам: „Нека съдът да се произнесе. Тука е свършено със стария случай.“

  А. С.: Ами добре. Аз ще намеря телефон. Добре.

  В. Т.: То той ми каза да му звънна. Ама аз как да му кажа, че нямам телефон и не съм имал никога.

  Бизнесменът Михаил Михов: С премиера не съм говорил, протекции не съм искал
  С премиера Бойко Борисов не съм говорил, не съм имал среща с него и не съм търсил протекции за бизнеса си, заяви бизнесменът Михаил Михов. И уточни, че е възможно да е споделил за проблемите си с Георги Първанов, но не е напълно сигурен. С президента се виждаме често на баскетболни мачове. По времето, когато бе отнет лицензът на „Леденика“, се оплаквах на всички. Възможно е да съм споделил и с Първанов, но той не е поемал ангажимент към мен, допълни Михов.

  В изнесените разговори всичко е казано, те говорят сами по себе си, коментира Първанов чрез прессекретариата замесването на името му в скандала.

  Според Михов лицензът на пивоварната бил отнет неправомерно и затова търсел справедливост и споделял за проблемите си с когото можел.

  Михов, който е и президент на федерацията по баскетбол, каза още, че с Борисов се е виждал само на откриването на част от новата спортна зала в София през септември 2010 г. Не можел да коментира думи и действия на президента и премиера, тъй като не бил на това ниво.

  С представители на правителството имал две официални срещи – с вицепремиера Симеон Дянков и шефа на митниците Ваньо Танов. Г-н Дянков обеща всичко да мине по законовата процедура, допълни бизнесменът. И отрече да е заявявал пред Танов, че си плаща на всяка власт.

  „Имаше проверка в „Леденика“, след което наложиха най-тежката мярка – отнемане на лиценза, без да има предишни нарушения. Не знам защо бе направено това. Обжалвах в съда, спечелих делата и лицензът бе върнат. Не разбирам за какви протекции става дума, след като производството бе спряно за месеци и претърпях огромни загуби“, каза Михов.

  Той не отговори на въпроса дали докато пивоварната е била без лиценз, там се е произвеждала бира, с мотив, че от от 5 г. не се занимава с оперативното управление, а бил консултант. Но е убеден, че в „Леденика“ не се е случвало нищо незаконно.

  Михов стана собственик при кабинета „Виденов“ на винзавода „Димят“ и „Варненско пиво“. По-късно купи фабриките за пиво в Мездра и Русе. Президент е на баскетболната федерация и почетен консул на Бразилия у нас. Съпругата на Михов – Ева, откри първия бар „Синатра“ във Варна и по-късно и в в София. Точно в столичната „Синатра“ Първанов покани руския премиер Владимир Путин при визитата му у нас през 2008 г. (24часа)

  “Леденика” запази лиценза, но редовно не плаща заплати
  През ноември 2009 г. в митниците постъпва сигнал за нарушения в пивоварната „Леденика“ в Мездра. Данъчни и митничари от врачанската мобилна група правят проверка и задържат два камиона със 122 000 л бира без акциз.

  Установени са нарушения на закона за акцизите и данъчните складове. В тях липсвали измервателни уреди и не се правел отчет на вложените суровини. Не са открити технологичните дневници и книгите за складова наличност. Не са издавани акцизни и други документи за продажбата на готовата продукция.

  По време на акцията, наречена „Совите“, са открити рецептурник за производство на спирт от стара бира и бирена мая. При допълнителен оглед около данъчния склад е открита колона за изваряване на спирт, която не била вписана в лиценза.

  Със задържането на двата камиона са предотвратени щети за държавния бюджет за повече от 50 000 лв., съобщиха от митниците. На 19 февруари агенцията отне лиценза на фабриката, но след обжалване в съда през август той бе възстановен.

  А още в края на март пивоварната получи временно разрешително, за да може да бутилира количествата бира, които са били в процес на производство при запечатването на предприятието. Върху това количество е платен 120 000 лв. акциз.

  В началото на юни стана ясно, че фирмата няма пари, за да плаща редовно заплатите на работниците си и те се вдигнаха на стачка.

  „Леденика“ дължи близо 500 хил. лв. за заплати, обяви преди дни социалният министър Тотю Младенов.

  Пивоварните на „Булбрю“ – „Леденика“ и „ММ“, са единствените у нас, които не членуват в браншовия съюз. Причината е отказът им да дават информация за продажбите си. Затова и в годишните данни за потреблението на пиво у нас не се включват техните продажби.

  СПРАВКА: От ноември 1996 г. завод „Варненско пиво“ става собственост на българския инвеститор „ММ Холдинг“. Пивоварната „Леденика“ в Мездра е раздържавена чрез работническо-мениджърска приватизация през 1998 г.

  През 2001 г. „Леденика“ е изкупена от “Варненско пиво”. Така се учредява “Булбрю”, включваща пивоварните във Варна и Мездра. През 2004 г. заводът във Варна е закрит. Оттогава марките пиво на варненската пивоварна се произвеждат от „Леденика ММ“ в Мездра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *