Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Мирослав Найденов: Само марихуаната е по-доходосна от тютюна!

Мирослав Найденов

След появилата се информация от Европейския съюз, че се готви забрана на  ориенталския тютюн, министър Мирослав Найденов е провел специална среща с евродепутати. Обсъдени са евентуалните проблеми, ако законът влезе в сила и над 200 000 души ще останат безработни.

Ориенталският тютюн се отглежда само в България, като сме най-големият производител не само в Европа, а и в целия свят. Според Найденов, от 1 дка. тютюн се печелят около 400-500 лв. което е доста добра печелба. Само марихуаната може да бие тези показатели, но тя все още е забранена и това не е решение на проблема. Европейския съюз приравнява ориенталският тютюн с добавките, тъй като той се използва само за аромат към други сортове тютюн. Ако производството му се забрани, остават само 2 вида, които са широко разпространени – Американ бленд и Вирджиния, но те не са алтернатива за българските тютюнопроизводители. Найденов е на мнение, че когато се приема някаква забрана, трябва да се помисли какво ще се прави след това, защото за тези 200 000 души други варианти няма. Голяма част от етническите малцинства по селата се изхранват именно от тютюна и забраната му ще донесе фалит на много семейства.

На срещата министъра и евродепутатите обмислят как да защитят българските производители на ориенталски тютюн и се молят това предложение да не бъде гласувано изобщо. Всеобщо мнение е, че дори да се забранят добавките към тютюневите изделия, пушачите няма да се откажат, но съдбата на тютюнопроизводителите за сега остава неясна.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *