Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Междуфирмената задлъжнялост ще доведе до нови фалити през 2011 – видео

firmi1На 157 млрд. лева възлизат задълженията на фирмите за 2009 г. От тази сума, 100 млрд. лева са междуфирмени дългове. Държавата бави плащанията за обществени поръчки с година и половина. Това сочи доклад на Българска стопанска камара (БКС). Опасността от фалити е реална, като най- уязвими сектори са търговията, услугите, строителството.

Основният проблем не са самите задължения сами по себе си, а огромният

Строителството се намира в критично състояние

Строителството се намира в критично състояние

дял на просрочените разплащания между фирми, който възлиза на 40 млрд. лева.

Освен забавянията в междуфирмените разплащания, бизнесът се затруднява в изплащането на дълговете си към банките, в плащането на заплати и осигуровки. Най- застрашените сектори са търговията, строителството и недвижимите имоти. Натрупаните дългове ще забавят възстановяването на родната икономика от кризата. През 2011 се очаква поредната черна серия от фалити на фирми.

Междуфирмената задлъжнялост възлиза на повече от 100млрд.лева

Междуфирмената задлъжнялост възлиза на повече от 100млрд.лева

Държавата бави средно с година и половината разплащането си с бизнеса. От БКС се надяват възможно най- бързо у нас да се въведе европейската директива за плащанията, която установява срок от 30 дни. При подписване на договори за държавни поръчки, възложителят досега не се е ангажирал с конкретни срокове.

Докладът на БКС е изготвен въз основа на годишните отчети на фирми, депозирани в НСИ. Състоянието на бг. икономиката остава нестабилно, към рисково в някои сектори. Бизнесът изпитва сериозни затруднения, а държавата не взима мерки за подпомагане на фирмите.

И тази година безработицата ще расте заради фалитите на фирми. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *