Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Месоядна крава едва не погубила цар Фердинанд!

jivotni-izrodi 012Зловещи чудовища, уродливи хибриди и животински мутанти са изложени в залите на Земеделския музей в София. Повечето столичани въобще и не подозират за съществуването на подобен музей в града им. Въпреки, че той си стои там от 56-та година. Причината е, че се намира в центъра на циганската махала Факултето. Само тук могат да бъдат видени скелетите на триметрова месоядна крава, 28-годишна овца-дълголетница, чудатата кръстоска „овцекоз“ (между овца и коза-б.а.), препарирано триглаво агне, коза с 14 крака и още един куп чудесии. Единствено пред репортера на „Скандално” директорката на музея Здравка Михайлова склони да разкаже подробности за уникалната сбирка.


– Госпожо Михайлова, малцина столичани знаят за съществуването на вашия музей, а той съществува от 50 години. На какво се дължи това?

– Основната причина да не е популярен е мястото, където се намираме- в ромския квартал Факултето. А всъщност махалата е кръстена именно на земеделския факултет, в чиято сграда се намира нашия музей.

– Какво представлява сбирката на музея?

– Изложили сме препарирани експонати и скелети на урудливи  животни. Показани са и някои по-интересни хибриди. Най-интересния експонат е от 28-ма година. Същата година в Царската зоологическа градина в София се прави експеримент- опит за кръстоска между тибетски як и крава- порода Монтафон. Получава се хибрид с височина 2.50 метра, по едър от бизон. Огромното животно било изключително свирепо. И най-сензационното- месоядно. За разлика от месоядните си родители, то налитало на всякаква мръвка. Било толкова злонраво, че убило пазача на зоологическата градина. А след като го умъртвило и почнало да къса кървави меса от плътта му. Малко преди това пък нападнало и самия цар, който като виден зоолог проявявал силен интерес към чудноватото добиче. Наложило се да го застрелят. А Цар Фердинанд подарява трупа на Аграрния институт в София, да се учат на него студентите. Така скелета на чудовището попада в нашия музей. Най-странното е, че този хибрид между як и крава е с тегло 4 пъти по-голямо от това на родителите си. Нямаме сведения другаде по света да е правена подобна кръстоска.

– Има ли други любопитни хибриди във вашия музей?

– Подобен експеримент е правен в козевъдството през 50-те години от учени от БАН. Кръстосват майка- коза с азиатско диво рогато- фалконери. Получения хибрид обаче този път е миниатюрен и грозен. Не е наследил дори красивите рога на бащата. Преди години Кирил Братанов, ветеринарен лекар от Института по изкуствено осеменяване направи опит да кръстоса овца и коза. Новото животно бе наречено овцекоз. Но резултатът беше плачевен. Новото животно нито даваше мляко, нито вълната му беше добра.

– В сбирката ви от препарирани животни има и много уроди. Каква е тяхната история?

– Това са животни, които са се родили с генни, химични и физически мутации. Много зачестиха уродствата сред животните след аварията в Чернобил. В музея имаме експонати на овца с 24 крака, коза с три глави, крава с 4 очи и 6 опашки…

– Малко хора знаят, че освен на елена с най-големи рога, България е родината и на най-старата овца.jivotni-izrodi 002

– Така е. Средната продължителност на живота на овцете е 10-12 години. Но в музея имаме уникален скелет- на 29-годишна овца. Животното е надживяло 3 поколения овце. Все едно човек да доживее до 250 години. Същинско чудо. Изследването на костите потвърждава тази възраст. Хайванчето е починало през 56-та г. в село Владимирово, Монтанско. Челюстта й няма зъби, опадали са още след десетата й година. Но добичето дотолкова е било любимо на своя стопанин, че той цели 19 години го е хранил с попара.

– Към музея ви има отделна секция, посветена на космическите храни.

– Нашия музей е единствения в света, който излага космически храни. Страната ни е на трето място след САЩ и Русия по брой на продукти, с които участва в космическите изследвания. Като основния дял от тези продукти са космически храни. Предлагаме прочутото „българско космическо меню“. То включва супи, таратори, салами, кренвирши, десерти… Приготвят се чрез лиофилизация- извличане на влагата. На вид са изключително сухи и твърди. Но попадайки в устата веднага омекват от слюнката. И вкусовите им качества са същите.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *